StoryEditor
važan projekt

Vlada HNŽ: Prometno povezivanje Dubrovnika i Ravnog

Piše fena  /  13.02.2023., 16:53h

Predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) Nevenko Herceg i županijski ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Donko Jović, na poziv župana Dubrovačko-neretvanskog Nikole Dobroslavića nazočili su u ponedjeljak u Dubrovniku činu potpisivanja Ugovora za izradbu tehničke dokumentacije za obnovu gotovo 3,5 kilometara županijske ceste koja vitalne prometne pravce hrvatskoga juga spaja s međudržavnim graničnim prijelazom Slano-Orahov Do-Ravno.

"Riječ je o važnom projektu i za naš južni prostor, osobito za HNŽ i Općinu Ravno, odnosno o spoju s Republikom Hrvatskom i izlasku na more preko ovog graničnog prijelaza. Naime, Hrvatska ovim kreće u realizaciju obnove i uređenja svoja tri kilometra predmetne prometnice, a naše Ministarstvo prometa i veza, istodobno radeći na pripremi rekonstrukcijskih zahvata s bh. strane granice privodi kraju izradbu tehničke dokumentacije", kazao je Herceg, priopćeno je iz Vlade HNŽ-a.

Nakon toga, dodaje Herceg, uslijedit će raspisivanje međunarodnog javnog natječaja za odabir izvođača radova.

"Nadam se da će se to dogoditi do svibnja tekuće godine kako bismo s početkom jeseni imali sve preduvjete za izlazak strojeva na teren", kazao je Herceg.

Predmetna dionica u BiH, cesta od Zavale, preko Češljara, do Orahova Dola, duga je deset kilometara, vrijednost izradbe tehničke dokumentacije iznosi oko 154.000 maraka, što financira Vlada HNŽ-a koja će sudjelovati i u troškovima izvlaštenja privatnih zemljišnih parcela koje će se naći na samoj trasi.

Sastanak u Dubrovniku bio je prigoda i za razgovor o temi vodoopskrbe i odvodnje pograničnoga naselja Ivanica, vezanog za međudržavni ugovor između Republike Hrvatske i BiH, potpisan još 2015., te ugovor između Grada Dubrovnika i Općine Ravno potpisan četiri godine poslije.

"Dinamika radova na tom projektu koji predviđa rješenje složenog pitanja dovođenja cjevovoda s pitkom vodom, kao i izgradnje sustava odvodnje kanalizacijskih voda za naselje Ivanicu, što će biti riješeno iz naselja Brgat (RH), dosad nije tekla željenim intenzitetom. Razloga je više, prije svega složenost i ekološka osjetljivost samog projekta, s obzirom na krški prostor i nužnost zaštite obalnog pojasa i samog Jadranskog mora, a ni pandemija svakako nije pomogla. Danas smo istaknuli važnost aktiviranja ove priče za obje države, ali i za samo naselje koje je sve napučenije i kojem treba osigurati sve preduvjete za normalan i uvjetan život", poručio je Herceg.

Ukupna vrijednost vodoopskrbnih radova za Ivanicu iznosi nešto manje od osam milijuna maraka, dok će za sustav odvodnje biti izdvojeno otprilike 4,5 milijuna maraka.

Na sastanku su, uz Dobroslavića, Hercega i Jovića, nazočili i gradski poglavar Dubrovnika Mato Franković, načelnik Općine Dubrovačko Primorje Nikola Knežić, načelnik Općine Župa Dubrovačka Silvio Nardelli, načelnik Općine Ravno Andrija Šimunović, glavni ravnatelj Hrvatskih voda Zoran Đuroković i predsjednik Uprave Vodovoda Dubrovnika Lukša Matušić.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 02:50