StoryEditor
Mostar

Vlada HNŽ i UNICEF educiraju stotinu koordinatora koji će biti uključeni u rad s djecom s poteškoćama u razvoju

Nikolina TurićPiše Nikolina Turić  /  11.04.2022., 13:47h
Vlada HNŽ-a u suradnji s UNICEF-om je organizirala edukaciju za stotinu koordinatora koji će biti uključeni u sustav procjene djece s poteškoćama u razvoju i invaliditetom. HNŽ je prva županija koja je usvojila ovakav projekt, te će se prezentirati nadležnim ministarstvima kako bi zaživio na području Federacije.

Vlada Hercegovačko neretvanske županije je u suradnji s UNICEF- om organizirala edukaciju za 100 koordinatora koji će biti uključeni u sustav procjene djece s teškoćama u razvoju i invaliditetom. Namjera je uskladiti sustav procjene praćenja i upućivanja djece s poteškoćama u razvoju ili invaliditetom s međunarodnom klasifikacijom zdravlja, invaliditeta i funkcioniranja.  

Vladin tim za koordinaciju i praćenje pilot projekta je dao veliki doprinos u izradi samog pravilnika koji će se prezentirati nadležnim ministarstvima kako bi se ovaj model implementirao na područje cijele Federacije. S ovim projektom Vlada HNŽ je prva u Bosni i Hercegovini u kojoj je provedeno pilotiranje ovog projekta.   

image

Rownak Khan

N. TURIć - Dnevnik.ba
Predstavnica UNICEF-a za BiH Rownak Khan kazala je kako je zahvalna vlastima u HNŽ-u koji su s ovim projektom postali pioniri, te dodala kako ovaj rad podrazumijeva uključenost više sektora od obrazovnog do socijalne skrbi.  

„Djeca s poteškoćama u razvoju su najranjivija skupina svugdje u svijetu. Djeca su na početku odmah suočeni s diskriminacijom koja se nastavlja kroz cijeli njihov život od obrazovanja do zapošljavanja. Ovaj projekt sa svojim radom kreće u svibnju i nadam se da ćete vidjeti pozitivne rezultate“, kazala je Khan.   

image

Darko Kobelić

N. TURIć - Dnevnik.ba
Konzultant UNICEF-a Darko Kobetić ističe kako je ovaj projekt inovativan za cijelu regiju, a ne samo za BiH. Kobetić dodaje kako s ovim projektom svako dijete ima svoju sposobnost, potrebe i interese kako bih imali adekvatnu pomoć.  

„Proširujemo proces procjene djeteta i dajemo mu potpuni smisao u vidu iskorištavanja kapaciteta koje dijete ima. Velika odgovornost cijelog sistema jest da promjene na kojima sada radimo intenzivno ostanu na ovim područjima“,rekao je Kobetić.  

Mirna Mezit je član stručnog tijela i ravnateljica Los Rosales Mostar kazala je kako su svjesni dosadašnje prakse koja nije bila usmjerena na dijete, nego diskriminirajuća.    

image

Mirna Mezit

N. TURIć - Dnevnik.ba
„Stručna tijela su formirana na principu da će na terenima biti ljudi iz struke zajedno s koordinatorima i predstavnicima socijalnih i obrazovnih ustanova. Izrađivat ćemo lokalne planove za svako dijete i ići ka smjeru da dižemo zajedno kvalitetu kod svakog djeteta, a to je uključenost u društvu“, kazala je Mezit.  

Dragana Radišić psiholog i dio stručnog tijela edukacijsko rehabilitacijskom centru Sv. Josip Radnik naglašava kako će ovim projektom biti nadopunjen medicinski pristup kod procjene djece.  

„ S ovim projektom ćemo osnažiti sve sudionike djetetovog života koji su na bilo koji način uključeni u pružanju podrške i usluga.  

image

Dragana Radišić

N. TURIć - Dnevnik.ba

Igor Ledić predsjednik Udruge Down sindrom i član radne skupine za izradu pravilnika kazao je kako je ovo velik korak za roditelje, te da su im očekivanja velika.  

„Ovim projektom ćemo olakšati sam pristup roditelja, djece, obrazovanih institucija i svih ostalim institucijama i da ćemo napokon dobiti onu podršku koju ta djeca zaslužuju“, rekao je Ledić.   

Dnevnik.ba

  

15. travanj 2024 11:18