StoryEditor
mostar

Vlada HNŽ-a uzet će 15 milijuna KM kredita za uređenje zgrade nekadašnjeg hotela Ero

Piše fena  /  18.03.2024., 16:15h

Vlada Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) na sjednici održanoj u ponedjeljak u Mostaru utvrdila je Prijedlog odluke o izvršenju Proračuna HNŽ-a za 2023. godinu i Prijedlog odluke o izvršavanju Tekuće pričuve Proračuna HNŽ-a za isto razdoblje.

Usvojeni dokumenti bit će upućeni u skupštinski postupak, a naglašeno je kako je ostvarenje proračunskih sredstava bilo u skladu s Proračunom i Zakonom o izvršenju Proračuna za 2023. godinu, priopćeno je iz Vlade HNŽ-a.

Usvojen je i Zaključak o prihvaćanju Mišljenja Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi na Inicijativu dostavljenu od Skupštine HNŽ-a za donošenje Zakona o socijalnom stanovanju u HNŽ-u.

U Mišljenju je istaknuto kako postoji pravni temelj kao i stvarna potreba za donošenjem predmetnog zakona, čijim bi usvajanjem bili uspostavljeni nediskriminatorni i transparentni postupci za dodjelu stambenih jedinica socijalnog stanovanja pojedincima i obiteljima koje se nalaze u stanju socijalne potrebe.

Na prijedlog Ministarstva pravosuđa, uprave i lokalne samouprave, Vlada je usvojila Odluku o prihvaćanju Strategije za razvoj ljudskih resursa u strukturama državne službe u Federaciji BiH 2022.-2027.

Svrha ovog dokumenta je omogućavanje i olakšavanje učinkovitog upravljanja društvenim procesima uz pomoć motiviranih i sposobnih državnih službenika koji nisu samo tehnički stručni i kompetentni, nego i posvećeni pružanju kvalitetnih usluga, etično se ponašaju i uopće služe kao pozitivan uzor u društvu.

 

Kredit za uređenje hotela Ero

Vlada je danas utvrdila Prijedlog odluke o kreditnom zaduženju HNŽ-a u 2024. godini za provedbu Projekta prilagodbe hotela Ero za smještaj županijskih tijela uprave.

Kreditno zaduženje iznosi 15 milijuna maraka, a istaknuto je kako će se dovršenjem prilagodbe tog hotela troškovi smanjiti za dva milijuna maraka na godišnjoj razini, što je dostatno za izmirivanje obveza po predmetnom kreditu.

Na prijedlog Ministarstva zdravstva, Vlada HNŽ-a je usvojila Informaciju o Izvješću o provedbi Programa financijskog konsolidiranja Kantonalne bolnice dr. Safeta Mujića za treće tromjesečje 2023. godine, te Informaciju o Izvješću o provedbi Programa financijskog konsolidiranja i rekonstruiranja Opće bolnice Konjic za drugo i treće tromjesečje 2023. godine.

Usvojeno je i Izvješće Zavoda zdravstvenog osiguranja HNŽ-a o provedbi Preventivnog programa na platformi za rano otkrivanje raka pluća i bronhija uz uporabu umjetne inteligencije.

Istaknuto je kako je zaključen ugovor o nadgradnji radiološkog informacijskog sustava, što podrazumijeva nadgradnju radiološkog PACS i RIS sustava i ugradbu poslovne aplikacije za organiziranje i planiranje preventivnih programa za otkrivanje raka pluća i bronhija uz uporabu umjetne inteligencije.

Ugovor je uspješno proveden, te se opisana platforma koristi u svim ugovornim domovima zdravlja i bolnicama u HNŽ-u.

 

Bazen za djelatnike MUP-a

Vlada je dala suglasnost ministru unutarnjih poslova za zaključenje ugovora između Sveučilišta u Mostaru (SUM), Fakulteta prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti SUM-a i MUP-a HNŽ-a o uporabi Sveučilišnog bazena u svrhu održavanja tjelesne spremnosti pripadnika Postrojbe za potporu Uprave policije koji redovito obavljaju kondicijske pripreme.

Usvojena je i Odluka o davanju suglasnosti na Program utroška sredstava utvrđenih Proračunom HNŽ-a za 2024. godinu za Ministarstvo za pitanja branitelja HNŽ-a, u iznosu od 5.954.515 maraka.

Sredstva će biti raspoređena za potporu udrugama i zakladama za stambeno zbrinjavanje ratnih vojnih invalida i braniteljske populacije, a bit će izmireni i troškovi realizacije izdataka na osnovu Zakona o dopunskim pravima branitelja i članova njihovih obitelji, zdravstveno osiguranje, medicinsku prevenciju i rehabilitaciju.

Također, ovom odlukom bit će osigurana sredstva i za pokrivanje dijela troškova nabave i izradbe ortopedskih pomagala i drugih pomagala, a izdvojena su sredstva i za financiranje projekata zapošljavanja i samozapošljavanja, te subvencioniranja obveza plaćanja naknade za građevinsko zemljište i za jednokratne novčane pomoći.

 

Prijevoz učenika

Na prijedlog Ministarstva prosvjete, znanosti, kulture i sporta, Vlada je usvojila niz odluka o načinu utroška novčanih sredstava utvrđenih Proračunom u ukupnomu iznosu od 2.210.000 maraka i to, među ostalim, za financiranje prijevoza učenika osnovnih škola u županiji, organizacije i pojedince za uspjeh i izvanredne sportske rezultate kao i za nacionalne udruge i organizatore nacionalnih manifestacija, te za obnovu sportske dvorane OŠ Bijelo polje.

Nastavljajući aktivnosti na jačanju gospodarskog razvitka županije, Vlada je dala suglasnost na Prijedlog Ugovora o koncesiji za obavljanje elektroprivredne djelatnosti proizvodnje električne energije izgradnjom elektroenergetskih objekata i fotonaponskih elektrana, kao i objekata solarnih elektrana, te za obavljanje elektroprivredne djelatnosti proizvodnje, prijenosa i distribuiranja električne energije na lokacijama u Mostaru, Stocu, Prozor-Rami, Jablanici i Čitluku.

Vlada je, na prijedlog Županijskog javnog pravobraniteljstva prihvatila Odluku o pokretanju postupka za zaključivanje ugovora o izvansudskoj nagodbi i isplati potraživanja po zaključenim ugovorima u iznosu od 1.500.000 maraka.

Tom su odlukom obuhvaćena potraživanja otprilike 250 tražitelja po zaprimljenim prijavama i zahtjevima koji se odnose na umirovljenja, bolesti tražitelja ili bolesti članova njihovih obitelji, kao i zaprimljene prijave prema kojima je uzeta u obzir pravomoćnost pravorijeka i duljina trajanja sudskog postupka, navodi se u priopćenju.

Dnevnik.ba

23. travanj 2024 09:12