StoryEditor
mostar

Vlada HNŽ-a policiji uručila devet novih vozila

Piše fena  /  09.07.2024., 15:51h

Devet novih policijskih vozila predano je u utorak, ispred zgrade županijskog Ministarstva unutarnjih poslova (MUP) u Mostaru, predstavnicima policijskih stanica gradova i općina u Hercegovačko-neretvanskoj županiji (HNŽ).

Sredstva u iznosu od 576.000 KM za nabavku vozila osigurala je Vlada HNŽ-a. Ključeve su zajedno uručili premijerka Marija Buhač i resorni ministar Marijo Marić, navodi se u priopćenju Vlade HNŽ-a.

- Devet novih vozila jako puno znači za MUP, posebno što se radi o novim vozilima i kad je poznato da su policijska vozila u upotrebi 24 sata dnevno i da se brže troše te je ovo logičan nastavak obnavljanja voznog parka MUP-a. Vozila su uzeta na leasing, sada ih distribuiramo prema stanju potreba, tako će svaka policijska stanica dobiti po jedno vozilo, a ostatak vozila će biti za redovne poslove i prateće aktivnosti - rekao je ministar unutarnjih poslova HNŽ-a Marijo Marić.

Prokomentirao je i jučer raspisani natječaj za popunu upražnjenih radnih mjesta policijskih službenika u Upravi policije MUP-a HNŽ-a.

- Jučer je objavljen natječaj za 145 policijskih službenika, od toga 25 u početnom činu mlađeg inspektora i 120 u činu policajca. Trenutno smo u deficitu od 380 policijskih službenika i prije nekoliko dana je urađena analiza koja je pokazala kako u idućoj godini očekujemo oko 250 nastupa prestanka radnog odnosa, a početkom 2026. godine će to biti još dodatnih 60 do 70 odlazaka. Ovo je zaista očekivani događaj jer ta tzv. ratna generacija odlazi u zasluženu mirovinu - rekao je Marić.

Kako kaže, MUP se zbog toga nalazi u izazovnom razdoblju, trenutno je 130 kadeta na obuci u policijskoj akademiji, obavljaju dio praktične nastave i već se taj priljev ljudi na terenu osjeti i po rezultatima i pozitivnoj reakciji građana.

- Očekujemo uskoro još jedan veći natječaj i obnavljanje kadrova, gdje se nadamo da ćemo stabilizirati MUP u svakom pogledu – zaključio je Marić.

Dnevnik.ba

20. srpanj 2024 21:50