StoryEditor
SKB MOSTAR

Vlada HNŽ-a osigurala 26,5 milijuna maraka za novu pedijatriju

Piše fena  /  24.10.2023., 17:16h

Nakon završenog administrativnog postupka, a na tragu ranije usvojene odluke na sjednici Vlade Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ), predsjednik Vlade Nevenko Herceg i ministar financija Adnan Faladžić u utorak su s predsjednicom Uprave Razvojne banke FBiH Mersihom Slipičević potpisali Aneks ugovora o kreditnom zaduženju kojim je osigurano dodatnih 13 milijuna maraka za dovršetak radova na izgradnji, obnovi i opremanju triju bolnica u HNŽ-u, Sveučilišne kliničke bolnice (SKB) Mostar, Kantonalne bolnice dr. Safeta Mujića i Opće bolnice Konjic.

Riječ je o dodatnom zaduženju, uz prethodni kredit za izgradnju, dogradnju i obnovu pobrojanih objekata vrijedan 32 milijuna maraka, čime je ukupna investicija Vlade HNŽ-a u ove tri bolnice dosegnula 45 milijuna maraka.

Sedam od ukupno 13 milijuna maraka iz danas potpisanoga Aneksa izdvojeno je za dovršenje i opremanje nove zgrade Klinike za dječje bolesti (Pedijatrija) SKB-a Mostar, dok će za izgradnju, obnovu i opremanje više odjela Kantonalne bolnice dr. Safeta Mujića ići 4,5, a za dogradnju i opremanje novih odjela u Općoj bolnici Konjic 1,5 milijun maraka. Otplatno razdoblje je 12 godina, priopćeno je iz Vlade HNŽ-a.

Na novoj, suvremenoj zgradi mostarske pedijatrije, za koju ravnatelj SKB-a Mostar Ante Kvesić ističe kako joj neće biti ravne u Europi, u tijeku su završni radovi.

U priopćenju se podsjeća da je Vlada HNŽ-a preuzela sve obveze iz kredita Saudijskog fonda za razvitak, a sada je osigurala dodatna sredstva potrebna za dovršetak radova nakon povećanja cijena građevinskog materijala i radova.

“Od ukupno 45 milijuna, za novu zgradu pedijatrije izdvojili smo 26,5 milijuna maraka. Snažni poremećaji na tržištu, osobito u građevinskom sektoru, i drastični porasti cijena uopće, doveli su do toga da je s ranije osiguranim sredstvima doveden u pitanje završetak započetih projekata. Kako su izgradnja i opremanje Klinike za dječje bolesti, te ulaganja u izgradnju i opremanje i drugih dvaju bolnica u HNŽ-u projekti od iznimnoga značaja za sve naše građane, ali i za pacijente susjednih županija koje u zdravstvenoj skrbi gravitiraju Mostaru, nakon razgovora s menadžmentima ovih zdravstvenih ustanova donijeli smo odluku i poduzeli sve potrebne aktivnosti te, evo, današnjim potpisom osigurali dodatnih 13 milijuna maraka čime smo stvorili pretpostavke za dovršenje započetih, rekao bih strateških, projekata u cijelosti”, kazao je Herceg.

Prilikom nedavnog obilaska gradilišta Kvesić je istaknuo kako će HNŽ svojim najmlađim sugrađanima ponuditi zdravstvenu skrb koja je na razini najrazvijenijih zemalja Europe.

Zahvalivši županijskoj vladi na punoj potpori i razumijevanju za ovaj i niz drugih projekata koji su provedeni ili su u tijeku provedbe u županijskim bolnicama, prvi čovjek SKB-a Mostar poručio je kako je samo zahvaljujući takvom stavu Vlade ovaj vitalni projekt doveden do kraja, unatoč svim obvezama i odgovornostima koje Vlada ima, kao i izazovima koje su donijele nove globalne okolnosti.

“Stara zgrada Pedijatrije izgrađena je 1964. godine i praktično je najneuvjetniji objekt u sklopu kompleksa SKB-a Mostar. Za razliku od tamošnjih manje od 2.000, nova zgrada se prostire na oko 10.000 četvornih metara površine. Maleni pacijenti ovdje će imati najviši mogući standard, a kao čovjeku koji je vidio nebrojeno dječjih bolnica diljem svijeta, vjerujte mi kako ovakvih ima jako malo”, podsjetio je Kvesić.

Dnevnik.ba

17. lipanj 2024 08:19