StoryEditor

Vlada FBiH uvezala staž za 55 bivših radnika zeničke Željezare

Piše D  /  03.08.2019., 03:08h

Umirovljeni će, kako najavljuje, biti radnici koji su to pravo stekli u razdoblju od siječnja 2018. do kraja svibnja 2019. godine. -To je svjetlija točka. Ljudi se odmah osjećaju drugačije, jer su bili pod velikim psihičkim pritiskom. Sada su rasterećeni i radosni dočekuju sljedeći dan, jer, ako Bog da, ide ta njihova mirovina. Oni su je i zaradili - ističe Halilović. Pojašnjava da će teret plaćanja zdravstvenog osiguranja te naknade za nezaposlenost, ipak, pasti na teret poduzeća. 

- To ćemo platiti iz sredstava od prodaje imovine. Stečajni upravnik još nije izračunao koliko će to iznositi, ali računam da bi i za to trebali izdvojiti oko milijun KM - kaže Halilović. On najavljuje da će do kraja tekuće godine, zajedno s razvojačenim braniteljima i ratnim-vojnim invalidima, na red za umirovljenje doći još 30-ak ljudi.

 - Mi se nadamo da će Vlada FBiH, iz sredstava koja su im preostala, raspisati novi javni poziv na koji ćemo se prijaviti te uvezati staž i za te ljude. Staž je neuvezan za još oko 250 radnika, koji su na zavodu za zapošljavanje. Neki će od njih steći uvjete za umirovljenje, ali neki i neće - napominje Halilović. U poduzeću, podsjeća, na poslu su zadržana samo 72 radnika, koji su većinom angažirani na osiguranju imovine. 

- Živi se od zakupa prostorija, a ono što uspijemo prodati imovine uplaćujemo na račun i koristimo samo za uvezivanje staža, za plaćanje zdravstvenog osiguranja i ostalih nameta koje treba platiti - naglašava Halilović.

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 15:53