Article_Top_970x250

Vlada FBiH uvezala staž za 55 bivših radnika zeničke Željezare

izdvojili 1,4 milijuna KM

Vlada FBiH uvezala staž za 55 bivših radnika zeničke Željezare

kol 03, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: screenshot

Ovotjedna odluka Vlade Federacije BiH da izdvoji 1,4 milijuna KM za uvezivanje staža za umirovljenje 55 bivših radnika poduzeća “Željezara” Zenica u stečaju, unijela je dodatni optimizam među radnike tog poduzeća - izjavio je za Fenu predsjednik Sindikata radnika Željezare Zenica Avdija Halilović.

Umirovljeni će, kako najavljuje, biti radnici koji su to pravo stekli u razdoblju od siječnja 2018. do kraja svibnja 2019. godine. -To je svjetlija točka. Ljudi se odmah osjećaju drugačije, jer su bili pod velikim psihičkim pritiskom. Sada su rasterećeni i radosni dočekuju sljedeći dan, jer, ako Bog da, ide ta njihova mirovina. Oni su je i zaradili - ističe Halilović. Pojašnjava da će teret plaćanja zdravstvenog osiguranja te naknade za nezaposlenost, ipak, pasti na teret poduzeća. 

- To ćemo platiti iz sredstava od prodaje imovine. Stečajni upravnik još nije izračunao koliko će to iznositi, ali računam da bi i za to trebali izdvojiti oko milijun KM - kaže Halilović. On najavljuje da će do kraja tekuće godine, zajedno s razvojačenim braniteljima i ratnim-vojnim invalidima, na red za umirovljenje doći još 30-ak ljudi.

 - Mi se nadamo da će Vlada FBiH, iz sredstava koja su im preostala, raspisati novi javni poziv na koji ćemo se prijaviti te uvezati staž i za te ljude. Staž je neuvezan za još oko 250 radnika, koji su na zavodu za zapošljavanje. Neki će od njih steći uvjete za umirovljenje, ali neki i neće - napominje Halilović. U poduzeću, podsjeća, na poslu su zadržana samo 72 radnika, koji su većinom angažirani na osiguranju imovine. 

- Živi se od zakupa prostorija, a ono što uspijemo prodati imovine uplaćujemo na račun i koristimo samo za uvezivanje staža, za plaćanje zdravstvenog osiguranja i ostalih nameta koje treba platiti - naglašava Halilović.

Dnevnik.ba

Article_Bottom_970x250