StoryEditor

Vlada FBiH usvojila nove mjere o lijekovima, sanitetskom materijalu i zaštitnoj opremi

Piše D  /  20.03.2020., 11:03h

1.Nalaže se Županijskim stožerima civilne zaštite da provjere stanje zalihe lijekova i medicinskih sredstava u ljekarnama, kod veleprometnika lijekova i medicinskih sredstava, kao i domaćih proizvođača lijekova na području županije, općine odnosno grada.

2. Nalaže se Federalnoj upravi za inspekcijske poslove (ili putem Vlade FBiH da zatražimo od Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH) da provjeri stanje zaliha lijekova s Liste lijekova Fonda solidarnosti Federacije Bosne i Hercegovine („Službene novine Federacije BiH", br. 47/19 i 90/19), kao i medicinskih sredstava (posebno dijaliznog programa) kod veleprometnika lijekova i medicinskih sredstava s područja Federacije koji  se   financiraju sredstvima federalnog fonda solidarnosti.

3. Nalaže  se  veleprometnicima lijekova i medicinskih sredstava da osiguraju da zatečene zalihe lijekova i medicinskih sredstava iz točke 2. ove naredbe budu dostupne osiguranicima u Federaciji BiH. 

4. Putem Vlade Federacije BiH uputiti zahtjev prema Vijeću ministara Bosne i Hercegovine da zabrane izvoz lijekova, zaštitne opreme, dezinficijensa i ostalog medicinskog i drugog materijala koji je neophodan u spašavanju  života i zdravlja ljudi Federacije Bosne i Hercegovine u uvjetima dok je na snazi Odluka Vlade Federacije Bosne i Hercegovine o proglašenju  nesreće uzrokovane pojavom koronavirusa (COVID-19).

5.Naređuje se Privrednoj/Gospodaraskoj komori FBiH da izvrši hitno procjenu stanja privrednih subjekata na teritoriju Federacije BiH koji proizvode zaštitnu opremu, te sagleda mogućnost hitne nabave repromaterijala.

6. Naređuje se svim županijskim i općinskim/gradskim stožerima civilne zaštite da dostave hitno krizne planove pripravnosti i odgovora na pojavu koronavirusa (COVID-19) zdravstvenih ustanova na području županije, općine ili grada, a što je nerealizirana naredba Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva iz ranijeg razdoblja.

7. Naređuje referalnoj laboratoriji Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu da podatke o broju testiranih i broju pozitivnih slučajeva na koronavisur (COVID-19) dostavljaju Zavodu za javno zdravstvo FBiH svakog dana u 10 i 18 sati.

8. Naređuje se Federalnoj upravi za inspekcijske poslove da agregiranu bazu podataka o osobama iz inozemstva (BH državljani i strani državljani) koji su stavljeni pod zdravstveni nadzor na graničnim prijelazima dostavljaju redovno Zavodu za javno zdravstvo FBiH.

9. Naređuje se Zavodu za javno zdravstvo FBiH da podatke o broju testiranih, broju pozitivnih slučajeva na koronavirus (COVID-19), kao i broju osoba stavljenih pod zdravstveni nadzor dostavljaju Kriznom stožeru Federalnog ministarstva zdravstva, Federalnom stožeru civilne zaštite, Ministarstvu civilnih poslova BiH, kao i Ministarstvu sigurnosti BiH.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 07:26