StoryEditor

Vlada FBiH propisala mjere kontrole cijena za životne namirnice i naftne derivate

Piše D  /  01.04.2021., 12:04h

Kao mjeru neposredne kontrole cijena Vlada je za pojedine osnovne životne namirnice i druge proizvode propisala utvrđivanje maksimalne visine marži u trgovini.

Mjera se odnosi na proizvode u nadležnosti Federacije BiH, županija, gradova i općina, propisane odredbama Zakona o kontroli cijena, kao i na ostale životne namirnice i druge proizvode koje prodaju svi sudionici u lancu opskrbe, odnosno gospodarska društva i druge pravne i fizičke osobe koja proizvode i obavljaju trgovinu na veliko i trgovinu na malo.

Pravne i fizičke osobe obvezne su utvrditi i primjenjivati marže tako da u veleprodaji ne prelaze maksimalnu visinu od šest posto i u maloprodaji maksimalnu visinu od osam posto na nabavnu cijenu.

Ta obveza odnosi se na sve vrste brašna i kruha, peciva i druge pekarske proizvode od brašna žitarica, aktivni kvasac, mlijeko i mliječne prerađevine, jaja i proizvode od jaja, šećer, čaj, začine, sol za ljudsku ishranu, rižu, tjesteninu, biljne i životinjske masnoće, sve vrste svježeg mesa, ribe i njihove prerađevine, ocat, mesne i riblje konzerve, jestivo ulje, formule za dojenčad i formule nakon dojenja, prerađenu hranu na bazi žitarica i hranu za dojenčad i malu djecu, dodatke ishrani, dijetetske proizvode (uključujući proizvode bez glutena), te hranu za posebne medicinske potrebe.

Odlukom su obuhvaćeni i pelene za jednokratnu uporabu za djecu i odrasle, higijenski ulošci, deterdženti za rublje i za posuđe, sapun, pasta za zube, toaletni papir, kao i sve vrste sjemenskog i sadnog materijala, sredstva za zaštitu zdravlјa bilјaka, stočna hrana i komponente za stočnu hranu i vještačko gnojivo.

Vrijednost popisanih zatečenih zaliha svih tih proizvoda i obračun nabavne cijene vrši se u skladu s Međunarodnim računovodstvenim standardom koji se odnosi na zalihe.

Za realizaciju i nadzor nad provođenjem ove odluke zaduženi su federalna, županijska, gradske i općinske tržišne inspekcije.

Odluka je donesena nakon što je premijer FBiH zadužio federalnog ministra trgovine da provede aktivnosti na analizi marži i načina formiranja cijena određenih artikala, te Vladi predloži Odluku o neposrednoj kontroli cijena, što je danas i učinjeno.

Vlada će putem nadležnog ministarstva nastaviti pratiti kretanje cijena i, ako dođe do neprimjerenih i neopravdanih pomjeranja cijena, intervenirati ponovo i zaštititi građane.

U obrazloženju Odluke je navedeno da je problem povećanja cijena u dominantnoj mjeri uzrokovan vanjskim faktorom, te je vrlo bitno i da visine marži osnovnih životnih namirnica svedu na ekonomski opravdanu razinu, primjerenu ovoj vrlo teškoj epidemiološkoj situaciji koja se reflektira na sve ekonomske, zdravstvene i socijalne sfere života. U biti to znači da marža trgovcu treba osigurati pozitivno poslovanje, ali nikako stjecanje ekstra profita i njegovo bogaćenje.

Utvrdivši da postoje uvjeti za propisivanje mjere neposredne kontrole cijena na području FBiH, danas je Vlada FBiH donijela i Odluku kojom je za naftne derivate utvrdila maksimalne visine marži u trgovini (kalkulativne cijene).

Gospodarskim društvima koja obavljaju djelatnost trgovine na veliko naftnim derivatima propisana je maksimalna visina marže u apsolutnom iznosu od 0,06 KM/litri derivata, onima koji obavljaju trgovine na malo naftnim derivatima propisana je maksimalna visina marže u apsolutnom iznosu od 0,25 KM/litri derivata.

Vlada FBiH će, u roku od 15 dana od njihovog stupanja na snagu, o ovim odlukama obavijestiti Parlament FBiH, priopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 01:58