StoryEditor

Vlada FBiH otplaćuje dio duga Aluminija prema EP HZHB

Piše D  /  15.10.2018., 01:10h

- Dovoljno je da ministrica sazove telefonsku sjednicu Vlade. Dobila je obećanje da će Vlada podržati da se na račun ‘‘Elektroprivrede HZHB‘‘ uplate interventna sredstva kako ‘‘Aluminij‘‘ ne bi ostao bez električne energije dok se ne iznađe konkretno rješenje. Nepoznato je zbog čega ministrica još ne koristi te mjere - rekao je visokorangirani izvor Patrije iz Vlade Federacije BiH, podsjećajući da je dug ‘‘Aluminija‘‘ prema ‘‘Elektroprivredi HZHB‘‘ u ovom trenutku oko 184 milijuna KM, prenosi Patria.

Nezavisni operator sistema u BiH dao je ‘‘Aluminiju‘‘ rok do 14 sati da pronađe novog, odnosno alternativnog opskrbljivača električnom energijom. U protivnom će se ‘‘Aluminij‘‘ s prijenosne mreže isključiti noćas, točno u ponoć, zbog milijunskih dugovanja za električnu energiju. Desi li se to, oko 900 radnika ‘‘Aluminija‘‘ ostat će bez radnih mjesta.

U Vladi je nedavno iza zatvorenih vrta održan i sastanak čelnih ljudi ‘‘Aluminija‘‘, ‘‘Elektroprivrede HZHB‘‘ te dobavljača i kupaca ‘‘Aluminija‘‘. Tom prilikom zaduženi su Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije te Federalno ministarstvo financija da razmotre mogućnosti osiguranja sredstava kod banaka za ‘‘Aluminij‘‘ u svrhu nabavke električne energije i sirovina neophodnih za proces proizvodnje u toj kompaniji. Upravi ‘‘Aluminija‘‘ je naloženo da aktivira sve mogućnosti uštede.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 17:48