StoryEditor

Vlada FBiH omogućila HT-u Mostar i BH Telecomu da potpišu kolektivne ugovore

Piše D  /  23.10.2020., 02:10h

Kako je priopćeno, Federalna vlada je usvojila informaciju Federalnog ministarstva prometa i komunikacija o pregovorima za zaključenje kolektivnog ugovora za područje telekomunikacija u FBiH s prijedlogom izmjene Zaključka od 29. srpnja ove godine.

U ovom zaključku mijenja se točka 2. i glasi da "Vlada Federacije Bosne i Hercegovine predlaže da se upravama javnih poduzeća BH Telecom d.d. Sarajevo i JP Hrvatske telekomunikacije d.d. Mostar da mogućnost da sa sindikatima koji djeluju u njihovim tvrtkama ispregovaraju i zaključe takozvane kolektivne ugovore kod poslodavca, i to svaka za sebe, u skladu sa Zakonom o radu, na period do 12 mjeseci."

Inače, kolektivni ugovor za područje telekomunikacija u Federaciji BiH prestao je s primjenom 9. listopada 2020. godine.

Podsjetimo da su sindikati kompanija BH Telecom i HT Mostar ranije najavili stupanje u štrajk zbog odbijanja Vlade FBiH da potpiše kolektivni ugovor u oblasti komunikacija tvrdeći da "Vlada ispod stola sprema privatizaciju telekom operatera".

Iz Ureda premijera FBiH su pak u nedavnoj izjavi za Klix.ba istaknuli da Vlada FBiH trenutno nema namjeru privatizirati BH Telecom i HT Mostar.

Dnevnik.ba

23. travanj 2024 18:28