StoryEditor
formiranje vlasti

VLADA FBIH NASTAVLJA U TEHNIČKOM MANDATU? Izetbegović: Federalna vlast se neće formirati bez SDA i DF-a

Piše desk  /  29.01.2023., 16:54h

Bakir Izetbegović, predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA), govorio je u intervjuu za Faktor o novoizabranoj vlasti na nivou države, o formiranju vlasti u Federaciji Bosne i Hercegovine, kao i o odnosima unutar "Osmorke". Federalna vlast se neće formirati bez SDA, ostaje pri tome.

Bosna i Hercegovina je dobila novo Vijeće ministara. Da li i Vi dijelite stav nekih međunarodnih dužnosnika da će ovaj sastav Vijeća ministara “promijeniti putanju” i budućnost BiH? Konkretno, da li ovako sklopljena koalicija u kojoj očito Dragan Čović i Milorad Dodik vode glavnu riječ može zaista ubrzati reforme i BiH povesti ka EU i NATO savezu?

– Ovaj saziv Vijeća ministara BiH je najlošiji od potpisivanja Daytonskog sporazuma i “putanju” može promijeniti samo na lošije. Zbilja treba biti pristrani optimista pa vjerovati da će dojučerašnji kočničari postati motor ubrzanog kretanja Bosne i Hercegovine ka članstvu u NATO-u i EU, i da državu mogu voditi ministri koji su presuđivani pred njenim sudovima, koji su poznati po aferama, kafanskom i obiteljskom nasilju, čije su diplome upitne, koji većinom nemaju znanja i iskustva za resore koje trebaju da vode.

Svi principi i stavovi predsjednika “Trojke”, sve kritike i prigovori na kojima su gradili stranački imidž i predizborne kampanje su pali u vodu kada su se ukazale ministarske i ambasadorske pozicije. Ministarske za njih, a ambasadorske za kritičare u vlastitim redovima koje je trebalo odobrovoljiti. Paradigma za ovaj moralni i politički pad je ponašanje kadrova Naše stranke, njihova podrška nedostojnim i nekompetentnim, trgovina s takvima kako bi i oni bili podržani i imenovani, kaže Izetbegović u intervjuu za Faktor.

Konture federalne vlasti, i pored obećane brzine “Osmorke” i HDZ-a još se ne naziru. Ostaje li SDA pri stavu da Refik Lendo, ako bude izabran za potpredsjednika FBiH, neće podržati kandidaturu Nermina Nikšića za premijera FBiH?

– Eventualna podrška Nikšiću da vodi Vladu FBiH je podrazumijevala stvaranje širokog probosanskog bloka koji bi formirao koherentnu piramidu vlasti od kantona, preko entiteta do države. U takvoj piramidi vlasti bi bilo mnogo stranaka, a time i malo pozicija za svaku od njih, ali bismo postigli snagu patriotskog bloka koji bi mogao zemlju povući u pravom smjeru. Imenovanjem Vijeća ministara BiH bez SDA, ova mogućnost je pala u vodu. Preostaje borba za federalnu i kantonalne vlade.

Vjerujete li i dalje da federalna vlast neće biti formirana bez SDA i na čemu zasnivate svoj stav? Iz rivalskog političkog tabora (Osmorka) i dalje uvjeravaju javnost kako nitko neće sa SDA. Ima li ikakvih signala da se odnosi ipak mijenjaju, jer i Vi ste u više navrata izjavljivali da su toku neki razgovori, da ste u kontaktu s predstavnicima nekih stranaka, da ima pregovora…

– Ne može se formirati federalna vlast bez SDA i DF-a. Pa sama SDA je dobila više glasova nego sve tri stranke “Trojke” zajedno. “Trojka” bez pomoći HDZ-a i SNSD-a nema nikakvu snagu u federalnom Domu naroda, a nastupa samouvjereno kao da su oni pobjednici. Može se nastaviti sa djetinjastim insistiranjem da se pobjedničke stranke na vlastitu štetu povuku i omoguće “Trojci” da sa HDZ-om napravi federalnu strukturu vlasti onako servilno kako su napravili Vijeće ministara sa HDZ-om i SNSD-om, ali svima je jasno da od toga nema ništa.

Na što bi to ličilo, i tko bi tu dominirao, sasvim jasno se vidjelo po amandmanima koje je HDZ ovih dana nametnuo “Trojci”. Recimo da nema financijske pomoći FK Velež, a ima NK Zrinjskom, da nema financijske podrške bolnicama u Konjicu i Mostaru, u kojima se većinom liječe Bošnjaci, a ima Kliničkom centru kojim upravlja struktura HDZ-a i koji je napravio nevjerojatne dugove, i tako dalje.

Utisak je i da visoki predstavnik Christian Schmidt mijenja retoriku i posljednjim izjavama šalje signal “Osmorki” da se nametanjem svojih odluka više ne namjerava miješati u proces formiranja federalne vlasti. Kako tumačite taj zaokret, kao Schmidtovo prihvaćanje rezultata izbora ili bojazan da bi dodatnim intervencijama mogao ugroziti poziciju HDZ-a?

– Radi se o prihvaćanju realnosti, sazrijevanju stava međunarodnih predstavnika. Nakon završetka jesenjih izbora oni su kreirali političko-medijski talas koji je trebao da poštedi SNSD i HDZ, a da ukloni SDA i zamijeni je poslušnijom “Trojkom”. Podcjenjivali su žilavost i snagu SDA, neki od njih su bez imalo ustručavanja izjavljivali kako će “slomiti” ili “kupiti” koliko treba SDA-ovih delegata u Domu naroda, o čemu je i Nermin Nikšić posvjedočio ovih dana, kaže Izetbegović.

Dnevnik.ba

27. ožujak 2023 17:03