StoryEditor

Vlada FBiH: Imamo strategiju i viziju kada su u pitanju povratnici sa stranih ratišta u BiH

Piše D  /  09.01.2020., 03:01h

Federalna vlada dala je suglasnost na Nacrt strategije za prihvat i integraciju državljana Bosne i Hercegovine koji se vraćaju u BiH po osnovu Sporazuma o readmisiji i Akcijski plan za razdoblje 2020. - 2023. godina.

Strategija, koja je rezultat rada Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH i Radne grupe koju je imenovala ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH, predstavlja nastavak ispunjavanja obveza BiH iz Mape puta za liberalizaciju viznog režima s ciljem očuvanja bezviznog režima koji joj je odobren odlukom Vijeća Europe od 14. prosinca 2010. godine, kao i obveza iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, navela je Vlada Federacije.

To podrazumijeva usvajanje djelotvornih politika kojima će biti uspostavljen funkcionalan sustav prihvata i integracije u društvo readmisiranih osoba na efikasan, održiv i dugoročan način, uz puno uvažavanje njihovih prava, što će doprinijeti smanjenju broja sekundarnih migracija državljana BiH.

Pored strateškog cilja i ciljeva koji proističu iz njega, ovom strategijom se kao vizija promovira institucionalna organizacija koja će se u budućnosti baviti i drugim aspektima migracijske politike, koja se odnosi na državljane BiH, u skladu s nadležnostima.

Strateški ciljevi, odnosno vizija, podrazumijevaju da je u BiH uspostavljen funkcionalan, transparentan i održiv sustav prihvata i integracije državljana BiH koji se vraćaju po osnovu sporazuma o readmisiji i da su sve uključene institucije i ustanove osposobljene da budu funkcionalan dio sustav.

S ciljem realizacije ovih strateških ciljeva definirano je pet specifičnih ciljeva čija realizacija treba, kroz srednjoročne periode provođenja, definirane akcijskim planovima, doprinijeti ostvarenju strateških ciljeva.

To su poboljšanje statusa državljana BiH koji se vraćaju u BiH po osnovu sporazuma o readmisiji kroz unapređenje zakonodavnog okvira i osiguranje adekvatne podrške i zaštite readmisiranim osobama, unapređenje sustava koordinacije i ojačavanje kapaciteta u oblasti prihvata i integracije državljana BiH, osiguranje njihove pune socio-ekonomske uključenosti, uspostavljanje sistema za upravljanje podacima o readmisiji i sistema promocije, te praćenja i izvještavanja o provedbi Strategije.

Akcijskim planom, kao provedbenim dokumentom, su definirane 63 aktivnosti koje će biti realizirane u razdoblju 2020. - 2023. godina, uz navođenje odgovornih aktera kao i rokova za njihovu realizaciju, navela je Vlada FBiH.

Dnevnik.ba

17. travanj 2024 07:50