Article_Top_970x250

Vlada FBiH i rudari bez dogovora, generalni štrajk 13. rujna

sarajevo

Vlada FBiH i rudari bez dogovora, generalni štrajk 13. rujna

ruj 10, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: N1

Samostalni sindikat radnika rudnika Federacije Bosne i Hercegovine ostaje pri svojoj odluci o stupanju u generalni štrajk 13. rujna, a oko 200 rudara iz rudnika mrkog uglja u Zenici i Brezi odlučilo je da od danas ne izlazi iz jame, izjavio je Sinan Husić, predsjednik Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH.

Više od 500 članova Samostalnog sindikata radnika rudnika Federacije Bosne i Hercegovine okupilo se danas ispred zgrade Vlade Federacije Bosne i Hercegovine. Oni su jutros autobusima krenuli iz Zenice, a na skupu upozorenja su se okupili nezadovoljni primjenom kolektivnog ugovora. Njihov osnovni zahtjev je, kako su kazali, obezbijediti mogućnost primjene aktualnog kolektivnog ugovora za rudnike mrkog uglja u Zenici i Brezi. 

Husić je nakon sastanka s federalnim ministrom energije, rudarstva i industrije Nerminom Džindićem i predstavnicima Elektroprivrede BiH izjavio da na današnjem sastanku nije postignut dogovor i da će odluka o generalnom štrajku u rudnicima mrkog uglja Zenica i Breza stupiti na snagu 13. rujna, javlja N1.

“Od jutros imamo blizu 200 radnika u rudniku Zenica, te u rudniku Breza koji su odlučili da nakon prve smjene ne napuste prostorije u kojima borave. Mi ćemo poslije ovog skupa otići u Brezu i Zenicu da vidimo u kakvim uvjetima ti ljudi borave”, rekao je Husić. 

Istakao je da su na sve načine pokušali doći do rješenja ali da je problematika jako složena. Dodao je da je predstavnicima Vlade FBiH i prije današnjeg sastanka poručio da rudare neće podijeliti na one iz Breze i one iz Zenice.

Nezadovoljstvo rudara kulminiralo je prošlog tjedna nakon što je Porezna uprava FBiH uputila konačna rješenja o izvršenju zbog dugovanja za doprinose od blizu 14 milijuna KM. Zbog toga je upitna isplata primanja rudara, a rudari iz Zenice su u petak obustavili proizvodnju. 

Dnevnik.ba