Article_Top_970x250

Vježba slovenskih i hrvatskih vatrogasaca za slučaj nuklearnog događaja

ENRAS

Vježba slovenskih i hrvatskih vatrogasaca za slučaj nuklearnog događaja

lis 19, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Peta i završna vježba u slučaju nuklearnoga ili radiološkog izvanrednog događaja za interventne vatrogasne jedince pograničnih područja Hrvatske i Slovenije održat će se u sklopu projekta ENRAS u četvrtak u Karlovcu na mjestu bivšega vojnog skladišta Jamadola.

Svrha je vježbe poboljšati vještine i znanje interventnih jedinica te uspostava i provedba prvoga zajedničkog sustava obuke za sigurnu zajedničku intervenciju u graničnom području, prenosi Hina.

Kako stoji u pozivu na vježbu, njome se, kao i projektom u cjelini, rješava zajednički izazov neadekvatne pripremljenosti i sigurnosti u intervencijama u slučaju nuklearnoga ili radiološkog izvanrednog događaja za interventne radnike, osobito vatrogasce.

ENRAS (ENsuringRAdiationSafety) - Osiguranje sigurnosti intervencijskih postrojba u slučaju nuklearne ili radiološke nesreće financiran je iz Programa INTERREG V-A Slovenija-Hrvatska 2014-2020", traje od listopada 2018., od kada se za učinkovitije intervencije u slučaju takvih nesreća izrađuje i uvodi u provedbu novi i zajednički sustav obuke za interventne jedinice i jača prekogranična suradnja institucija koje rade na sigurnosti.

Dnevnik.ba

Tagovi: