StoryEditor
velika katastrofa

Vjetar i suša prijete: Drugi najveći požar u povijesti Novog Meksika mogao bi se pogoršati

Piše hina  /  08.05.2022., 08:13h
Očekuje se da će vjetar i skoro rekordno visoke temperature te niska vlažnost zraka dodatno potaknuti širenje požara.

Drugi najveći požar u povijesti Novog Meksika mogao bi postati još gori ovog vikenda budući da obuzdavanje širenja vatre otežavaju vjetar i suša u toj američkoj državi.

Takozvani Hermits Peak Fire gori više od mjesec dana i požar je zahvatio područje veće od grada Chicaga. Mnoge su obitelji ostale bez krova nad glavom, a tisuće su evakuirane, piše BBC.

Očekuje se da će vjetar i skoro rekordno visoke temperature te niska vlažnost zraka dodatno potaknuti širenje požara.

Nacionalna meteorološka služba u Albuquerqueu upozorila je da se tijekom vikenda očekuju vjetroviti i suhi uvjeti koji će "pogoršati našu lošu situaciju".

Američki predsjednik Joe Biden ovog je tjedna proglasio veliku katastrofu u Novom Meksiku, te je dao na korištenje federalne resurse, uključujući financijsku pomoć za stanovnike tih područja.

Restorani i trgovine u Las Vegasu, gradu koji broji 13.000 stanovnika, su zatvoreni, a istu sudbinu dijele i škole, osim ako nisu prešle na rad samo na daljinu.

"To je doslovno kao da živite pod tamnim oblakom. Uznemirujuće", rekla je stanovnica tog grada Liz Birmingham.

"Postoje neizvjesnost i strah o tome kako će vjetrovi utjecati na požar od dana do dana. Kada ljude evakuiraju iz nekog područja, ne mogu se vratiti, pa su samo zabrinuti", rekao je predsjednik Zaklade zajednice Las Vegas Elmo Baca.

Vjeruje se da je požar započeo 6. travnja i djelomično je povezan s preventivnim požarom koji je pokrenula US Forest Service kako bi se smanjila zapaljiva vegetacija. No, požar se tada spojio s još jednim šumskim požarom.

Učestalost velikih šumskih požara dramatično se povećala posljednjih desetljeća.

U usporedbi s 1970-ima, požari veći od 40 četvornih kilometara sada su sedam puta češći na zapadu SAD-a, prema neovisnoj organizaciji znanstvenika i novinara Climate Centralu.

Dnevnik.ba

29. studeni 2022 18:48