StoryEditor
sarajevo

Vjekoslav Bevanda imao sudar uoči sastanka u središnjici SDP-a BiH

Piše desk  /  16.11.2022., 11:45h

Vjekoslav Bevanda imao je sudar u Sarajevu uoči sastanka stranaka "osmorke" s HDZ-om. Nije bilo ozlijeđenih i Bevanda će prisustvovati sastanku, javlja N1.

Podsjetimo, osam političkih stranaka ponudit će njihov usuglašeni dokument o programskim načelima Hrvatskoj demokratskoj zajednici BiH na današnjem sastanku u Sarajevu.

Kolokvijalno nazvane "osmorka", stranke članice ove grupacije su ranije potpisale sporazum o formiranju većina na svim razinama vlasti te su na jučerašnjem sastanku usuglasile tekst programskih načela kao temelj koalicijskog sporazuma, a nakon toga priopćile da će sporazum ponuditi i drugim strankama, potencijalnim koalicijskim partnerima, prvenstveno HDZ-u.

Riječ je o iscrpnom dokumentu s desecima vrlo konkretnih mjera, principa, ciljeva i smjernica. Rezultat je rada niza ekspertnih timova političkih subjekata, a tiče se hitnog pristupanja Europskoj uniji i NATO savezu te socio-ekonomskih mjera, kao i uvođenja mjera za funkcioniranja pravne države, rečeno je između ostalog nakon jučerašnjeg sastanka "osmorke".

Grupaciju stranaka osmorke čine Socijaldemokratska partija BiH, Naša stranka, Narod i Pravda, Bosanskohercegovačka inicijativa – Fuad Kasumović, Za nove generacije, Pokret demokratske akcije, Stranka za Bosnu i Hercegovinu te Narodni europski savez.

Dnevnik.ba

15. travanj 2024 15:44