Article_Top_970x250

​Vitez: Građani godinama piju vodu iz azbestnih cijevi

opasno po zdravlje

​Vitez: Građani godinama piju vodu iz azbestnih cijevi

pro 26, 2017
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Građani Viteza desecima godina koriste vodu iz starih vodovodnih cijevi, koje sadrže izuzeto opasni azbest ili azbestna vlakna, upozorio je vijećnik u Općinskom vijeću Draženko Petrović (HDZ 1990) te je pozvao nadležne na hitnu reakciju kako bi se spriječile daljnje posljedice, prenosi Drukciji.ba.

– Dobro znamo šta azbest čini ljudskom organizmu, odnosno koliko je opasan, pogotovo ugrađen u vodovodne cijevi, iz kojih desetke godina svakodnevno pijemo vodu. Ako su istraživanja pokazala da su takve cijevi izrazito opasne za zdravlje potrošača, treba što hitnije reagirati – rekao je Petrović.

Općinari su kazali kako su im poznati navodi o štetnosti azbestno-cementnih cijevi.

– U sklopu informacije o stanju vodoopskrbe, koja je urađena 2014. godine, razmatrano je stanje vodovodnih sistema i mogućnost rekonstrukcije vodovodne mreže radi smanjivanja gubitaka u vodovodnoj mreži i zamjene štetnih azbestno-cementnih cijevi – kazao je Muhamed Rebihić, pomoćnik načelnika za poduzetništvo i lokalni razvoj.

Prema njegovim riječima, za zamjenu svih cijevi koje sadrže azbest, trebalo bi izdvojiti nekoliko milijuna KM, što je u ovom trenutku prevelik teret za općinski budžet.

– Općina Vitez trenutno nema mogućnost da iz proračuna izdvoji značajniji iznos za ovu namjenu. Od 2010. do danas, za zamjenu azbestno-cementnih cijevi uloženo je 500.000 maraka – rekao je Rebihić.

Dnevnik.ba

Article_Bottom_970x250