StoryEditor

Visoki sud oslobodio kršćanski par od sigurne smrti

Piše D  /  05.06.2021., 09:06h

Dana 3. lipnja, suci Syed Shehbaz Rizvi i Anwar-ul-Haq, s Višeg suda u Lahoreu, oslobodili su Shafqata i Shaguftu nakon gotovo osam godina zatvora zbog navodnog bogohuljenja putem SMS-a. "Sretan sam što smo postigli pravdu za bračni par", rekao je kratko za International Christian Concern (ICC) odvjetnik Saif-ul-Malook.

ICC je također dao kronologiju i presjek ovog maratonskog i mukotrpnog procesa. Dana 18. lipnja 2013. Muhammad Hussain, imam u džamiji u Gojri, primio je bogohulne SMS-ove s telefonskog broja koji je navodno registriran na Shagufti. Hussain je te tekstualne poruke pokazao svom odvjetniku Anwaru Mansooru Gorayi, koji je tvrdio da je kasnije od Shagufte dobio daljnje bogohulne poruke napisane na engleskom jeziku.

Nekoliko dana poslije, 21. srpnja 2013., Shagufta i Shafqat uhićeni su i optuženi za bogohuljenje prema odjeljcima 295-B i 295-C pakistanskog kaznenog zakona. Shafqat tvrdi da ga je, kako bi izvukla lažno priznanje, gradska policija Gojre mučila pred suprugom i djecom.

Kršćanski par smatra da je Hussainova optužba motivirana manjom svađom među djecom koja se dogodila šest mjeseci prije optužbe. Shagufta tvrdi da se Hussain urotio s prijateljicom kako bi joj ukrao osobnu iskaznicu i pomoću nje kupio SIM karticu na njezino ime. Koristeći ovu SIM karticu Hussain je sam sebi poslao bogohulne SMS poruke.

Tijekom istrage protiv kršćanskog para izvedeno je malo dokaza. Policija nije uspjela predočiti SIM karticu ni telefon koji je navodno koristila Shagufta za slanje bogohulnih SMS-ova. Također, bogohulne poruke napisane su na engleskom, jeziku koji ne govore ni Shagufta ni Shafqat.

Unatoč nedostatku dokaza sud je 4. travnja 2014. nesretni bračni par osudio na smrt te se oni, odvojeni, nalaze u zatvoru sve ove godine. U pritvoru se Shafqatovo zdravlje pogoršalo zbog nedostatka medicinske skrbi za kralježnicu koju je povrijedio 2004.

U ICC-u od početka smatraju kako je riječ o lažnom slučaju.

Inače, u Pakistanu su lažne optužbe za bogohuljenje česte i često motivirane osobnom osvetom ili vjerskom mržnjom, što je vidljivo i u ovom slučaju, piše nedjelja.ba.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 22:27