StoryEditor

Visoki predstavnik rado će se sastati s Vučićem i razgovarati o izvještajima o stanju u BiH

Piše D  /  02.06.2021., 06:06h

Novi visoki predstavnik radit će sa zainteresiranim vladama

- Bez namjere da se prejudicira način na koji će novi visoki predstavnik raditi sa zainteresiranim vladama, svi visoki predstavnici periodično izvještavaju Vijeće sigurnosti UN-a o napretku u provedbi Mirovnog sporazuma i ti izvještaji su dostupni svima – kazala su za „Avaz“ iz OHR-a.

Dodali su da je Srbija također gost na svim sjednicama Vijeća sigurnosti UN-a koje su posvećene Bosni i Hercegovini.

- Visoki predstavnik cijeni konstruktivnu ulogu predsjednika Vučića u poboljšanju odnosa s BiH, a ukoliko predsjednik Vučić ima bilo kakvih konkretnih pitanja ili nedoumica, visoki predstavnik će se rado sastati s njim – poručeno je.

Aneks 10. član 2. Daytonskog sporazuma

Podsjećamo, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić danas nakon sastanka s delegacijom iz RS kazao da će Srbija redovno tražiti izvještaje od visokog predstavnika o stanju u BiH.

- Srbija će po prvi put u skladu sa svojim ovlaštenjima iz Daytonskog sporazuma, tražiti izvještaj visokog predstavnika o stanju u BiH. Ponašat ćemo se kako nismo do sada, a u skladu sa važećim pravnim normama, u skladu sa Aneksom 10. članom 2. Daytonskog sporazuma. Mi smo strana kao potpisnica sporazuma, ima redovno da tražimo izvještaje od visokog predstavnika. Ukoliko ostanu na teritoriji BiH vjerujem da će ispunjavati obavezu prema Srbiji - rekao je Vučić.

Dnevnik.ba

16. travanj 2024 15:07