Article_Top_970x250

Visoke cijene duhanskih proizvoda u EU ne odvraćaju pušače

izvješće ek

Visoke cijene duhanskih proizvoda u EU ne odvraćaju pušače

velj 10, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Veće cijene duhanskih proizvoda u Europskoj uniji ne odvraćaju korisnike duhana, objavljeno je u novom izvješću Europske komisije.

Komisija je u ponedjeljak objavila ocjenu pravila EU o oporezivanju duhana, a podaci pokazuju da Bugarska ima najniži nivo oporezivanja duhana u Europi.

Istaknuto je da i dalje izaziva veliku zabrinutost to što 26 posto ukupne odrasle populacije u EU i 29 posto mladih Europljana u dobi od 15 do 24 godine puše.

Povećanje minimalnih stopa nameta EU za cigarete i sitno rezani duhan imalo je utjecaj u samo nekoliko država članica, koje su u startu imale vrlo nizak nivo oporezivanja, prenosi Fena.

U izvještću je istaknuto da, iako trenutna pravila dobro funkcioniraju u pogledu predvidljivosti i stabilnosti fiskalnih prihoda država članica, ona više nisu učinkovita u odvraćanju pušača.

Procjenom se uzimaju u obzir razlike u cijenama između država članica gdje se prosječna cijena kutije cigareta može kretati od 2,57 do 11,37 eura i predstavlja dovoljan ekonomski poticaj za visoke razine prekogranične kupovine, prenosi BTA.

Dnevnik.ba

Tagovi: