StoryEditor
Predsjednik Vlade Rs

Višković najavio da će RS tužiti Amerikance jer su im blokirali službene sajtove

Piše desk  /  02.11.2023., 11:37h

Predsjednik Vlade Republike Srpske (RS) Radovan Višković najavio je na današnjoj sjednici Narodne skupštine RS (NSRS) da će institucije ovog bh. entiteta tužiti Amerikance zbog toga što su im prestali raditi službeni sajtovi.

Amerikanci su u sklopu sankcija RS-u blokirali službene sajtove institucija ovog bh. entiteta pa se posljednjih dana nije moglo ući na stranicu Vlade, predsjednika RS, Ministarstva unutrašnjih poslova itd.

Odgovarajući na poslanička pitanja, Višković je otkrio da odvjetnici koji zastupaju RS već rade na tužbi.

"Srušili su nam stranice bez obavještenja, bez najave, bez dopisa u kojem to najavljuju oni su nam uskratili te usluge. Podnijet ćemo tužbu. Nažalost, moramo je podnositi u SAD-u, u njihovim sudovima. Naši advokati, koji zastupaju RS, rade na tome. Nanesena nam je šteta", kazao je Višković.

Najavljuje da će do kraja sedmice svi zvanični sajtovi Vlade RS biti "vidljivi".

"Naši ljudi u vladi su radili danonoćno i mi već od jučer imamo sajt Vlade u punom kapacitetu. Imamo preko 3.000 sajtova koje sada trebamo prevesti na srbijansku domenu. Do kraja sedmice svi naši sajtovi će biti ponovo u funkciji. Nismo izgubili ni jedan podatak i to je ono što je važno napomenuti", dodao je Višković.

Dnevnik.ba

29. travanj 2024 23:04