StoryEditor

Više tisuća birača putem pošte lažno prijavljeno za izbore u BiH

Piše D  /  11.09.2020., 08:09h

Enormno povećanje broja birača koji su se registrirali za glasanje putem pošte u pojedinim krugovima, kao što je Ministarstvo vanjskih poslova BiH, vide kao pozitivan korak koji pokazuje odgovornost građana BiH koji su van BiH, dok s druge strane mnogi smatraju da tu i nisu čista posla jer, primjera radi, za glasanje na izborima 2020. godine prijavilo se skoro pet puta više birača nego za izbore iz 2004. godine, kada su veze dijaspore sa BiH bile daleko jače.

Na enorman broj birača koji su se registrirali za glasanje putem pošte upozorio je i Suad Arnautović, član Središnjeg izbornog povjerenstva BiH, na posljednjoj sjednici, ističući kako tu ima i duplih prijava i da taj broj može zavarati, jer ima slučajeva da su se pojedinci prijavili i putem maila, ali i preko klasične pošte.

-Zbog kašnjenja proračuna i donošenja zakona mi smo suočeni sa situacijom da smo morali angažirati veliki broj ljudi i procedura je takva da sigurno do 20. rujna nećemo imati prijave u sustavu - naglasio je Arnautović, dodajući kako će na kraju broj prijavljenih birača koji će ući u središnji birački spisak vjerovatno biti manji, ali da se ipak radi o enormnom broju.

I u samom SIP-u nedavno su istaknuli kako je broj prijava glasača za glasanje van BiH u odnosu na prethodne izborne cikluse mnogo veći te da je zbog toga zaposlen i određen broj dodatnog osoblja, koje u više smjena radi na registraciji i pregleda prijave.

Za analitičare i stručnjake stvar je više nego jasna - enorman broj birača prijavljenih za glasanje putem pošte znači samo jedno, a to je manipulacija i pokušaj izborne prevare, koji je odavno poznat i koji, što je najgore, funkcionira. Navodeći primjere kako je bilo slučajeva da se s jedne adrese prijavi po 100 ili 200 birača za glasanje putem pošte, Vehid Šehić, bivši predsjednik SIP-a BiH, ističe za "Nezavisne" kako se poslije izbora nešto mora raditi te da se kroz reformu izbornog procesa posebna pažnja mora posvetiti biračima koji glasaju van BiH.

"Putem pošte se strašno mućka. Na prošlim izborima imali ste lokalnu zajednicu gdje nije prihvaćena registracija oko 5.000 birača. Neprihvatljiv je ovako veliki broj birača koji su se izjasnili da glasaju putem pošte, a radi se o lokalnim izborima, za koje inače vlada manji interes kada su glasači iz dijaspore u pitanju. Poznato je da emisari političkih stranaka putuju svjetom gdje ima mnogo naših izbjeglica i koristeći klubove iseljenika i vjerske zajednice pozivaju građane da se registriraju za glasanje putem pošte", rekao je Šehić za "Nezavisne".

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 15:55