StoryEditor

Više stotina rudara prosvjedovalo ispred zgrade Vlade FBiH

Piše D  /  01.05.2021., 11:05h

Kako su rudari ranije najavili, u mirnim prosvjedima je sudjelovalo svih sedam sindikalnih organizacija, članica Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH, a prosvjedi se održani pod sloganom "Ne nepravednom i nehumanom restrukturiranju rudnika ugljena u sastavu Koncerna Elektroprivreda Bosne i Hercegovine", javlja Klix.ba.

Ispred zgrade Vlade FBiH okupio se veliki broj rudara, ali i veliki broj pripadnika policijskih snaga koji se osiguravali prostor oko zgrade. Na početku prosvjeda intonirana je himna Bosne i Hercegovine, a rudari su na transparentima nosili brojne poruke upućene Vladi FBiH. Jedna od poruka glasi: "Uzeli ste iz rudnika puno više nego što potražujete!".

Na početku prosvjeda, prisutnim rudarima obratio se predsjednik Sindikata rudara u FBiH Sinan Husić te izrazio nezadovoljstvo načinom na koji se Elektroprivreda i Vlada FBiH odnose prema rudarima.

"Koristim priliku da svim radnicima čestitam 1. svibanj. Ono što predstavljaju javnosti predstavnici Elektroprivrede i Vlade nama je nepoznanica i takva rješenja zaposleni rudari neće prihvatiti. Nećemo prihvatiti da se donose odluke da se preko noći tisuće radnika proslijedi na biroe za zapošljavanje", rekao je Husić.

Osvrnuo se Husić i na situaciju u Rudniku mrkog uglja "Abid Lolić" u Biloj.

"Određeni dijelovi Vlade su iskazali spremnost da pokažu silu i moć i da pokažu kako neće biti milosti u restrukturiranju rudnika. Rudnik u Biloj nosi ime po narodnom heroju, ako želite sukob, mi nećemo odustati. Nećemo milost jer nam ona ne treba. Nama treba država Bosna i Hercegovina", jasan je bio Husić.

Iako bi prvi svibanj kao Međunarodni praznik rada trebao biti svečani dan za sve radnike, situacija u Bosni i Hercegovini kada je riječ o radnicima daleko je od savršene, a brojni radnici i dalje su nezadovoljni svojim statusom.

Naročito teška situacija jest upravo u sektoru rudarstva, a rudari već godinama ukazuju na brojne probleme koji se već neko vrijeme ne rješavaju.

Nakon prosvjeda predstavnici rudara su se vratili na Željezničku stanicu u Sarajevu te su najavili kako će, ako se zahtjevi rudara ne ispune, na naredne prosvjede u glavni grad BiH ispred institucija federalne vlasti stići nekoliko tisuća radnika.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 01:32