StoryEditor
bosanski petrovac

Više od polovine stanovništva općine čine umirovljenici. Stoga je iznenađenje još i veće jer je doselila četvrtočlana njemačka obitelj...

Piše desk  /  06.11.2022., 10:49h

Bosanski Petrovac mala je općina u kojoj mladi danas sve manje vide priliku za bolji život, zbog čega odlaze pronaći bolju budućnost. Ekipa Hayata dolaskom u ovaj pusti sjeverozapadni dio Bosne i Hercegovine zatekla je njemačke državljane koji se ovdje doseljavaju.

Gotovo 60 posto populacije u Bosanskom Petrovcu čine umirovljenici. Najviše je onih koji preživljavaju s minimalnom mirovinom. Bezbrižna vremena u danima starosti ostala su pusta želja, a dok mladi sve više odlaze, oni ostaju prepušteni sami sebi.

“Napravi krug kroz centar, srest ćeš 15 ljudi, je li to dovoljno za život? Kafići su prazni, ponetko sjedi, popije kavu i ide kući”, kaže građanin Bosanskog Petrovca Jusuf Arnautović.

“Nije to od jučer, ni od danas. Nažalost, 30 godina se ništa ne poduzima, došli smo do toga da je ovdje staračko društvo, društvo staraca”, priča Jasmin Hamzić, građanin.

Dok sve veći broj ljudi, naročito  mladih, odlazi u potrazi za boljim životom, Bosanski Petrovac je postao novi dom za četveročlanu obitelj Kraser iz Njemačke. Odluka da dođu ovdje mnogima je u početku bila čudna, no Njemačka, kažu, nema ono što traže u životu i što ih ispunjava.

“Sviđa nam se život u ovoj državi. Priroda, životinje… Jako je lijepo biti ovdje. Imate mogućnost živjeti slobodno. Sve je jednostavnije nego u Njemačkoj”, ističe Hans Kraser, doseljenik iz Njemačke.

Ekonomski razvoj Bosanskog Petrovca baziran je na nekoliko tvrtki koje posluju u toj općini. Okosnica su drvni resursi i poljoprivreda.

“Trenutno na evidenciji za zapošljavanje imamo oko 700 i nešto nezaposlenih, a s obzirom na broj stanovnika, to je i dobro. Nemamo puno nezaposlenih. Imamo primjera da u našu općinu dolaze raditi i ljudi iz Ključa, Drvara, Bihaća… Ne možemo kazati da nam je gospodarstvo slabo, hvala Bogu, radi se dobro”, kaže načelnik Općine Bosanski Petrovac Mahmut Jukić.

Iako najnerazvijenija, Bosanski Petrovac je istovremeno i najbogatija općina. Ovdje život ravnopravno dijele sva tri naroda, gradeći dobre međusobne odnose. Kao simbol zajedništva otkriven je i spomenik mira i tolerancije.

Dnevnik.ba

19. lipanj 2024 00:44