StoryEditor

Više od polovice pilota svjetskih tvrtki ne leti

Piše D  /  28.01.2021., 09:01h

Istraživanje britanske publikacije GOOSE Recruitment i FlightGlobal, provedeno među 2600 pilota a objavljeno u četvrtak, pokazalo je da samo 43 posto radi posao za koji se školovalo, 30 posto je nezaposleno, 17 posto je na dopustu i 10 posto radi druge poslove, prenosi Hina.

Mnogim pilotima koji još uvijek lete pogoršali su se radni uvjeti. Primjerice, hongkonški Cathay Pacific Airways Ltd uveo je trajna smanjenja plaća do 58 posto, a Turkish Airways i Singapore Airlines Ltd privremeno smanjuju plaće.

"Možemo vidjeti učinak koji je pandemija imala i na zaposlene pilote", rekao je glavni izvršni direktor i osnivač GOOSE Recruitmenta Mark Charman. "Veliki broj ljudi osjeća se nesigurno zbog svog posla, veći broj planira potražiti nove poslove ove godine, kao i mnogi koji osjećaju da ih poslodavci manje cijene."

Što se tiče nezaposlenih pilota u istraživanju, 84 posto je reklo da je to posljedica pandemije.

Prije pandemije covida-19 zbog rasprostranjene nestašica pilota bila je povećana potražnja za avijatičarima, zahvaljujući čemu su imali bolje radne uvjete i plaće.

Sada bi 82 posto nezaposlenih pilota prihvatilo nižu plaću za novu priliku, pokazalo je istraživanje.

Među pilotima koji su zadržali posao, piloti u Europi rekli su da im najveći stres predstavlja covid-19, a ispitanici su kao razlog zabrinutosti naveli rizik od zaraze virusom, neusklađena pravila i mogućnost smještaja u karantenu tijekom rotacije.

Četrdeset posto pilota reklo je da je na njihovo mentalno zdravlje utjecala pandemija, a brojka je veća među mlađim pilotima.

"Količina stresa i anksioznosti koju mi ??je prouzročila pandemija trajno je narušila moj pogled na život", rekao je jedan anketirani pilot.

Dnevnik.ba

03. svibanj 2024 13:00