MOSTAR, 12. lipnja (FENA) - Ministarstvo za pitanja branitelja HNŽ-a i Referalni centar branitelj/borac ‘‘Zadrugar‘‘ organizirali su sedmi Sajam braniteljskog/boračkog poduzetništva u HNŽ-u koji je danas u Mostaru otvoren do 18 sati u šetališnoj zoni ulice Nikole Šubića Zrinskog. (Foto FENA/Monika Ćubela Savić)MONIKA ĆUBELA SAVIć -
StoryEditor
mostar

Više od 60 izlagača na Sajmu braniteljskog poduzetništva u HNŽ-u

Piše fena  /  12.06.2024., 15:54h

Ministarstvo za pitanja branitelja HNŽ-a i Referalni centar branitelj/borac ‘‘Zadrugar‘‘ organizirali su sedmi Sajam braniteljskog/boračkog poduzetništva u HNŽ-u koji je danas u Mostaru otvoren do 18 sati u šetališnoj zoni ulice Nikole Šubića Zrinskog.

Uz želju da izlagači uspješno promoviraju svoje proizvode i sklope partnerstva koja će poboljšati njihovo poduzetništvo, predsjednica Vlade HNŽ-a Marija Buhač proglasila je Sajam otvorenim. Naglasila je kako će županijska Vlada uvijek podržavati ovu razinu organiziranja branitelja.

- Mi smo još u svojim programskim smjernicama kao jednu od ključnih odrednica definirali trajnu skrb o svim sudionicima Domovinskog rata. U tom kontekstu zadovoljna sam načinom na koji Ministarstvo branitelja provodi sve programe u smislu zdravstvene skrbi, socijalne zaštite, samozapošljavanja i drugih programa, a posebno sam ponosna na činjenicu da smo kao Vlada donijeli Uredbu kojom smo oživjeli Zakon o dopunskim pravima branitelja i dali prednost u zapošljavanju svim sudionicima Domovinskog rata, a posebno obiteljima poginulih branitelja – rekla je Buhač.

Kaže da će Vlada ustrajati na održavanju kulture sjećanja na ovaj rat, na svakog sudionika i stradalnika rata, te da je njihova posebna zadaća to prenijeti na buduće generacije, ali i zapisati istinu i činjenicu o ovom ratu i ostaviti im to u naslijeđe.

Ministar za pitanja branitelja HNŽ-a Đuro Prkačin rekao je da Ministarstvo, uz potporu Vlade HNŽ-a, u kontinuitetu poduzima mjere u poticanju osnivanja, rada i razvoja braniteljskih zadruga, kao i na poticanju samozapošljavanja branitelja i članova njihovih obitelji kako bi djelomično ili u cijelosti ostvarili egzistenciju za svoju obitelj.

- Ovakav vid promocije iznimna je prigoda za njihovo poslovno predstavljanje, umrežavanje te naravno popularizaciju braniteljskih proizvoda – dodao je ministar, naglasivši da će ostati opredijeljeni za sustavnu potporu ovakvim oblicima braniteljskog poduzetničkog organiziranja.

Federalni ministar za pitanja branitelja i invalida Nedžad Lokmić iskazao je čast i zadovoljstvo što je i ove godine dio Sajma braniteljskog poduzetništva.

- Prošle godine sam bio ovdje i uvjerio se u vašu sposobnost. Sa željom da budete prepoznati, čestitam i želim vam sve najbolje – poručio je federalni ministar.

Direktor Referalnog centra branitelj/borac ‘‘Zadrugar‘‘ Marijan Brajković naglasio je kako se danas predstavljaju proizvodi koji potječu iz braniteljskih zadruga, obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, obrta te proizvoda branitelja poljoprivrednika.

Kako je istaknuo, na sajmu se predstavlja više od 60 izlagača iz Hercegovačko-neretvanske, Zapadno-hercegovačke, Hercegbosanske i Srednjobosanske županije te Republike Hrvatske.

Inače, Sajam obuhvaća raznolik spektar aktivnosti, uključujući izložbe proizvoda i usluga, konzumiranje ili kupovinu domaćih ekoloških prehrambenih proizvoda od voća, šumskih plodova, likera za ljekovite i aperitivne namjene, voćnih rakija, sokova, vina, meda, kompota, proizvoda sušenog voća, mednih prerađevina i prirodne kozmetike na bazi pčelinjih proizvoda, prerađevina od povrća, proizvoda od ljekovitih bilja (čajevi, kreme tinkture, jastuci od ljekovitog bilja), raznolike proizvode kućne radinosti, unikatnih drvenih i metalnih predmeta, kao i druge proizvode.

Dnevnik.ba

11. srpanj 2024 03:16