StoryEditor
gospodarstvo

Više od 6.300 radnika potrebno poslodavcima u BiH, ali ih tržište ne može ponuditi

Piše desk  /  31.07.2022., 22:31h

Bosnu i Hercegovinu je tijekom 2021. godine napustilo oko 170.000 osoba, a gotovo pola milijuna građana otišlo je iz BiH od 2013. godine.

Poslodavci u FBiH imaju potrebu za novim zapošljavanjem, i to više od 6.300 radnika, ali nedostaje radne snage poput građevinara, ugostitelja i informatičara, podaci su to prikupljeni anketiranjem poslodavaca s kojima se u četvrtak na tematskoj sjednici upoznala Vlada FBiH, piše Večernji list BiH.

Stoga, kako se navodi, Federalni zavod za zapošljavanje mora nastaviti s unaprjeđenjem programa prekvalifikacije, dokvalifikacije i obuke.

Prekvalifikacija radnika

– Uzimajući u obzir znatno višu stopu nezaposlenosti žena u odnosu na muškarce, činjenice da je najveća stopa nezaposlenosti zabilježena kod osoba u dobi između 30 i 49 godina te da gotovo trećinu nezaposlenih čine nekvalificirani radnici, zadužila je Federalni zavod za zapošljavanje da uskladi svoje programe kako bi se ovim kategorijama pružile što bolje prilike na tržištu rada – priopćeno je nakon tematske sjednice. Trenutačni nedostatak radnika pojedinih zanimanja samo je početak onoga što BiH čeka. Ideja lidera SDA Bakira Izetbegovića da će manjak mladih ljudi zamijeniti robotima definitivno nije rješenje i naišlo je na podsmijeh svekolike javnosti.

Poslodavci s druge strane imaju svoje rješenje – uvoz radne snage. Iako su u Federaciji Bosne i Hercegovine od 290.000 nezaposlenih jedna trećina, čak i više od toga, nekvalificirane su osobe koje nemaju nikakvo zanimanje. Oni koji posjeduju znanje i zanimanje odavno odlaze iz BiH.

– U posljednje vrijeme imamo povećan broj oglasa slobodnih radnih mjesta od poslodavaca u Federaciji BiH, ali sve više dobivamo signale da poslodavci na domaćem tržištu rada ne mogu naći adekvatne radnike. Stoga u posljednje vrijeme bilježimo povećan interes poslodavaca za zapošljavanjem stranaca – rekao je ranije rukovodilac Jedinice za analizu tržišta rada u Federalnom zavodu za zapošljavanje Omer Korjenić.

Tako su u FBiH već izdane radne dozvole državljanima dalekog Nepala, i to u građevinskom sektoru za zanimanja armirač, betonirac, zidar i tesar. S druge strane, trend odlaska izvan granica BiH u potrazi za boljim poslom i uvjetima života već je odavno pustio korijene, a svake godine odlazi sve veći broj ljudi.

Bosnu i Hercegovinu je tijekom 2021. godine napustilo oko 170.000 osoba, a gotovo pola milijuna građana otišlo je iz BiH od 2013. godine.

Odlazak u inozemstvo

Prema najavama sindikata, ova godina mogla bi biti još teža u vezi s pitanjem iseljavanja. Naime, oni predviđaju da će u 2022. iz BiH otići 350.000 osoba. Ni događanja u svijetu ni poljuljana ekonomija Europe nisu omeli građane BiH da glavom bez obzira bježe iz naše države, a to potvrđuje i podatak da je u tri mjeseca zemlju napustilo više od 5000 osoba koje su dobile posao u samo dvije strane države.

Naime, prema podacima Agencije za rad i zapošljavanje BiH, koja posreduje u pronalasku posla u Sloveniji i Njemačkoj, evidentno je kako kriza u svijetu nije zaustavila odlazak domaće radne snage u te zemlje, naprotiv, on dobiva na snazi.

– U Sloveniju je do kraja ožujka ove godine otišlo 4886 radnika, što je za 1805 više nego u istom razdoblju lani – kazali su iz Agencije za rad i zapošljavanje BiH. Kada je riječ o Njemačkoj, zaključno s krajem travnja, u tu zemlju otišla su raditi 162 medicinara, što je za 19 više u odnosu na isto razdoblje godinu ranije. To znači da je u prvom tromjesečju ove godine zemlju napustilo 5048 radnika i otišlo na posao u dvije zemlje, što je u prosjeku 1682 osobe mjesečno, odnosno 56 dnevno. Ti su podaci i lošiji jer je veliki broj radnika samostalno pronalazio posao i odlazio u inozemstvo. Prošle je godine u Sloveniju otišlo gotovo 20.000 radnika iz BiH.

Osim pri zapošljavanju u Sloveniji, Agencija za rad i zapošljavanje BiH posreduje radnicima iz BiH i prilikom zapošljavanja u Njemačkoj. Za tu zemlju Agencija ima dozvolu za posredovanje samo osoba sa završenom srednjom medicinskom školom općeg ili pedijatrijskog smjera. U Njemačku bh. građeni ipak više odlaze na neke druge načine. Preciznih podataka od službenih institucija u BiH o broju odlazaka iz države nema.

Dnevnik.ba

13. travanj 2024 21:05