StoryEditor

Više od 500 žena iz ZHŽ zainteresirano za rad u kompaniji Lohmann & Rauscher

Piše D  /  10.11.2018., 09:11h

Hoće li se u ZHŽ-u proizvoditi medicinski proizvodi i higijenski proizvodi u medicini, najvažnije je pitanje ovih dana u Hercegovini. Kraj ovog tjedna obilježila je prezentacija tvrtke Lohmann & Rauscher iz Njemačke i ako je suditi po zanimanju više od 500 žena i 50-ak muškaraca koji su došli na prezentaciju tvrtke, tvornica bi se trebala ovdje graditi, piše Večernji list BiH.

Ulaganja u ZHŽ

Spomenuta tvrtka, poznata i po kratici L&R, zapošljava 4500 ljudi, a plan je ako se tvornica izgradi u Hercegovini, točnije u jednoj od lokalnih zajednica ZHŽ-a, da u njoj radi 200 žena plus tehnička služba, a s vremenom i do 700 njih. Ortopedski proizvodi, sterilni proizvodi, Debrisoft, ručno rađene operacije... sve je to u domeni tvrtke koja je 2015. godine uprihodovala više od pola milijarde eura, a investicija u Hercegovini, ako se u L&R dogovore, koštat će 6 milijuna dolara (oko 5 milijuna i 270 tisuća eura). U Grudama su rukovoditelji u ovoj tvrtki, među kojima je bio i direktor prodaje za BiH i Hrvatsku Tvrtko Blaić, govorili o radu tvrtke i svim detaljima, testiranjima, radionicama i organizaciji rada.

Blaić je istaknuo da je izaslanstvo tvrtke iznenadio velik broj nazočnih. Kazao je kako je ovo jedna faza testiranja da se u L&R uvjere o kakvim se ljudskim potencijalima ovdje radi. I ako se sve poklopi, ovdje će se graditi tvornica koja bi imala potrebu za 200 radnika plus tehnička služba. Onima koji će ići na obuku u Češku ponuđena će biti plaća od 550 eura neto, uz plaćeni smještaj i prijevoz za to probno razdoblje koje bi trajalo oko tri mjeseca.

- Ponedjeljkom se vozi u Češku u naše pogone, a petkom se ide natrag - potvrdio je Blaić. Nijemci će pogledati podatke koje su nazočne ostavile na prezentaciji i njih 40 bit će izabrano za put u Češku. Ako se one pokažu kao visokokvalitetna radna snaga, tvornica se gradi u ZHŽ-u, a uz njih 40, priliku za posao dobit će još 160 osoba u početku, a onda slijedi daljnji rast. Blaić je objasnio i zašto grade tvornicu.

- U svijetu se povećala potražnja za našim proizvodima, tako da moramo povećati ljudske resurse koji će proizvoditi na stabilnoj lokaciji. Hercegovina bi bila dugoročno rješenje - kazao je. Veliku ulogu, priznaje Blaić, odigrala je Vlada Zapadnohercegovačke županije.

Pridržavati se pravila

- Nemojte misliti da ljudi u vašoj Vladi nisu stručni, da ne znaju koga su pozvali. Mi smo njima uputili pismo namjere na temelju kojeg su oni sve parametre provjerili. Već dva puta smo se sastajali i održavali prezentacije, a sve u svrhu eventualnog pokretanja posla u vašoj županiji, odnosno u Hercegovini - kazao je Blaić. Naglašeno je i kako se posao odvija u tzv. čistim prostorima. - To su posebno kontrolirana područja radi osiguranja proizvodnje sterilnih proizvoda. Također, nužna je posebna radna odjeća u koju spadaju posebne kape. Kako ne bi došlo do kontaminacije proizvoda, žene ne smiju koristiti šminku niti imati ispolirane ili nalijepljene nokte. Od nakita je dopušten samo vjenčani prsten, a prilikom ulaska u radionice i za vrijeme rada nužno je pranje ruku - priopćeno je. Nazočne su bile jednoglasne u tome da će se držati svih pravila. Važno je samo da imaju solidno plaćen posao te da mogu raditi u svojoj zemlji.

Dnevnik.ba

16. travanj 2024 20:16