Article_Top_970x250

Više od 300 osoba u zajedničkoj akciji čišćenja Parka prirode Blidinje

jačanje svijesti

Više od 300 osoba u zajedničkoj akciji čišćenja Parka prirode Blidinje

lip 13, 2018
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Krajem prošloga tjedna završena je trodnevna akcija čišćenja u kojoj je sudjelovalo 300 učenika iz pet osnovnih škola i 30 volontera iz sedam udruga građana iz Jablanice, Posušja i Tomislavgrada na području Parka prirode Blidinje.

Ova akcija označava početak šire kampanje za prevenciju nepravilnoga odlaganja otpada te jačanja svijesti o važnosti zaštite prirode i okoliša na području Parka prirode “Blidinje”, koja se provodi pod sloganom “Malo je potrebno da napraviš promjenu”.

U sklopu kampanje organizirana su i predavanja o ekologiji, prirodnom i kulturnom nasljeđu, opasnostima u prirodi te zaštiti biljnoga i životinjskoga svijeta.

Kampanja je rezultat inicijative Udruge “Visit Blidinje“, uz podršku EU ProLocal programa, koji podržava promociju i pozicioniranje Blidinja kao aktraktivne turističke destinacije, kao i unaprjeđenje lokalne privrede.

Podršku u implementaciji su pružili i Općine Jablanica, Posušje i Tomislavgrad, kao i učenici i nastavnici osnovnih škola te članovi planinarskih društava, gorskih službi spašavanja i ostalih udruga koje djeluju na području ovoga Parka prirode. Upravo je suradnja više lokalnih uprava, obrazovnih institucija i nevladina sektora to što ovu inicijativu čini jedinstvenom u Bosni i Hercegovini.

U okviru akcije čišćenja na pet lokacija na području Parka prirode sakupljeno je ukupno 2.000 kilograma otpada, najviše staklenih boca, limenki, starih konzervi i guma.

"Akcija jeste lokalnoga karaktera, ali je iznimno važna za čitavu državu jer odražava duh kolektivne savjesti i zajedničkoga cilja za sve nas u BiH, ali i na ovoj zelenoj planeti", kaže Ante Vukadin, predsjednik Planinarskoga društva “Orlova stina” iz Tomislavgrada, čiji su članovi sudjelovali u akciji čišćenja.

EU ProLocal Program podržava promociju i pozicioniranje Blidinja kao aktraktivne turističke destinacije doprinoseći na taj način unaprjeđenju lokalne privrede. U tom cilju, radi se na uvođenju višekratnih vrećica za otpad, postavljanju zelenih otoka te uvođenju eko patrole. Posebna pažnja u okviru programa posvećena je održivom razvoju, što odražavaju i ovakve aktivnosti.

EU ProLocal financira Europska unija s 9 milijuna eura, a dodatnih 4 milijuna eura je osigurala Vlada Njemačke. Program implementira Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH, priopćeno je.

Dnevnik.ba