Article_Top_970x250

Više od 200 liječnika je u izolaciji. Beroš: Funkcioniranje sustava nije ugroženo

koronavirus u hrvatskoj

Više od 200 liječnika je u izolaciji. Beroš: Funkcioniranje sustava nije ugroženo

ožu 25, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: PIXSELL

Ministar zdravstva Vili Beroš komentirao je u HRT-ovoj Temi dana činjenicu da imamo sve više oboljelih u zdravstvenom sustavu.

Sve više je medicinskog osoblja u samoizolaciji, samo u KBC-u Sestre milosrdnice u Zagrebu ih je više od 230, no ministar ne smatra da je to zabrinjavajuće.

"U ovom trenutku nije zabrinjavajuće, postoji fleksibilnost i mobilnost zdravstvenog sustava, ranija odluka o mobilizaciji omogućava nam da se brzo prilagodimo na situaciju i odgovorimo na te izazove, preko 200 liječnika, sestara je u izolaciji, no u ovom trenutku na osnovu unutrašnjih resursa, odnosno pomoći iz Klinike za traumatologiju, KBC Sestre milosrdnice uspio je sačuvati funkcioniranje svoje službe. Ukoliko je potrebno, mobilizirat ćemo i druge zdravstvene resurse. U ovom trenutku funkcioniranje sustava nije ugroženo", poručio je.

Zovak: KBC Sestre milosrdnice ima veliki kadar koji može izdržati ovu situaciju

Mario Zovak, ravnatelj zagrebačkog KBC-a Sestre milosrdnice gdje je u srijedu potvrđen koronavirus pročelniku Zavoda za anesteziologiju, a preko 200 liječnika i medicinskih sestara je u izolaciji, ustvrdio je da njegova bolnica ima dovoljno veliki kadar koji može izdržati ovakvu situaciju.

"KBC Sestre milosrdnice, kao druga najveća bolnica u Hrvatskoj, ima dosta jaki pogon i veliki kadar koji može izdržati čak i ovakvu situaciju kao što je ovako veliki broj u samoizolaciji", izjavio je Zovak za televiziju N1.

Izvijestio je da su trenutno u izolaciji 224 liječnika i medicinskih sestara u toj bolnici, što je, kaže, akumulirani broj od samog početka pandemije.

Istaknuo je kako već sutra istječe 14 dana samoizolacije za neke zdravstvene djelatnike, koji će se nakon testiranja vratiti u puni pogon.

KBC ima oko 4000 djelatnika

Zovak je rekao da ovaj KBC ima oko 4000 djelatnika, od kojih je 75 posto medicinskih djelatnika na tri lokacije u Zagrebu.

Upitan misli li da bi svakog pacijenta prije ulaska u bolnicu trebalo testirati na koronavirus, odgovorio je kako se slaže da bi bilo idealno u svakom trenutku znati za svakog pacijenta koji ulazi u medicinsku ustanovu je li pozitivan na virus ili nije, ali da to nije realno.

Napominje kako ozbiljan test traje osam i više sati, a nije uvijek precizan i mora se ponavljati, a onaj definitivni je tek nakon sedam dana. "Budimo realni, to nije moguće, nije moguće svakoga testirati", poručio je Zovak.

Ipak, dodao je, na ulazu u KBC zdravstveni djelatnici pokušavaju brzim orijentacijskim pregledom razlučiti tko je rizičan, a tko nije.

Znamo da trijaža nije savršena, ali je jedino što možemo 

"Na taj način radimo trijažu za koju znamo da nije savršena, ali je jedino što u ovom trenutku realno možemo", poručio je.

Zovak je ustvrdio da KBC može zbrinuti sve bolesnike koji dolaze, čak i preuzimaju pacijente iz drugih bolnica. "Pokrivamo i sve druge djelatnosti koje možemo i nijedna djelatnost u KBC-u Sestre milosrdnice nije zaustavljena", kazao je.

Dnevnik.ba