StoryEditor

Više od 180 poginulih, milijuni raseljeni u južnoj Aziji

Piše D  /  16.07.2019., 01:07h

Monsuni, čija sezona traje od lipnja do rujna, od životne su važnosti za navodnjavanje i popunjavanje zaliha vode na indijskom potkontinentu, domu petini svjetskog stanovništva.

Međutim, padaline koje monsuni donose svake godine posiju i smrt i razaranje.

Najmanje petero djece se jučer udavilo u Bangladešu, što je broj žrtava u u toj zemlji podiglo na 34. Bangladeš ima 160 milijuna stanovnika.

Još 10 osoba je izgubilo život u ogromnim izbjegličkim kampovima mjanmarskih Rohingya na jugoistoku Bangladeša, gdje je u prirodnoj katastrofi uništeno na tisuće šatora i kućica.

Poplave na sjeveru zemlje su pogodile stotine tisuća ljudi.

U Nepalu je u poplavama nastradalo 67 osoba, a snimke pokazuju spašavatelje koji u gumenim kanuima izvlače obitelji iz poplavljenih kuća. Liječnici su zabrinuti zbog mogućih epidemija bolesti koje se prenose putem vode i pozvali su međunarodnu zajednicu u pomoć.

Monsun je u Indiji do sada koštao života oko 50 osoba. Poplavama su najteže pogođene savezne države Bihar i Asam, na sjeveru i sjeveroistoku zemlje.

Vlasti Asama su izdale crveno upozorenje zbog poplava koje su do sada ubile 11 osoba i raselile 83.000. U Biharu su prijavljene 24 žrtve, a poplavama je pogođeno 2,5 milijuna stanovnika.

Prilikom urušavanja zgrade u himalajskoj saveznoj državi Himachal Pradesh u nedjelju je poginulo 14 osoba. Dalje na sjeveru, u pakistanskom dijelu Kašmira, vlasti su priopćile da su prilikom iznenadnog rasta razina rijeka nastradale 23 osobe kao i da je 120 kuća oštećeno.

UN su jučer izrazili spremnost da zajedno s vlastima pogođenih zemalja rade na odgovoru na humanitarne potrebe tijekom sezone monsuna.

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 02:19