StoryEditor
požari u portugalu

Više od 1000 evakuiranih u Portugalu zbog požara

Piše fena  /  09.08.2023., 10:05h

Više od 1.000 vatrogasaca bori se s nizom šumskih požara u Portugalu dok su Portugal i susjedna Španjolska suočeni s višednevnim ekstremnim ljetnim vrućinama i temperaturama koje u mnogim područjima iznose iznad 40 stupnjeva Celzijusa.

U Portugalu su u utorak izbila tri velika požara, a najveći je bio na jugozapadu blizu grada Odemira, gdje je u ponedjeljak iz predostrožnosti evakuirano oko 1400 ljudi iz sela i jednog kampa. U utorak su se postepeno počeli vraćati kući, navodi France 24.

Nacionalna služba civilne zaštite saopćila je da je oko 1000 vatrogasaca, 320 vozila i devet aviona bilo angažirano na tom požaru u utorak. Do sada je u požaru izgorilo oko 7.000 hektara zemlje.

Ovi šumski požari uslijedili su sa skokom temperatura. U ponedjeljak je grad Santarem, oko 80 kilometara sjeveroistočno od glavnog grada Lisabona, zabilježio najvišu temperaturu godine od 46,4 stupnja Celzija. Predviđa se pad temperatura u cijeloj zemlji ovog tjedna, iako će uglavnom ostati iznad 30 stupnjeva.

Za razliku od Portugala, Španjolska ovog tjedna bolje stoji sa šumskim požarima uprkos visokim temperaturama trećeg toplinskog vala u zemlji ovog ljeta.

Dužnosnici su rekli da su tri požara koja su izbila tijekom vikenda stavljena pod kontrolu ili su u utorak ugašena.

Dnevnik.ba

27. travanj 2024 16:44