StoryEditor

Više od 100 Banjalučana promijenilo ime, evo koji su najčešći razlozi

Piše D  /  20.01.2020., 10:01h

U prvih 10 mjeseci prošle godine 101 osoba je podnijela zahtjev za promjenu osobnog imena ili prezimena, dok se na taj korak u posljednja tri mjeseca 2019. godine odlučilo tek troje građana Banja Luke, podaci su Odjela za opću upravu.

Ističu kako je razlog za pad zainteresiranosti građana za promjenu imena to što je u listopadu prošle godine usvojen novi Zakon o osobnom imenu, pišu Nezavisne novine. 

"Od stupanja na snagu novog Zakona o osobnom imenu u listopadu prošle godine podnesena su do kraja godine ukupno tri zahtjeva, koja zbog pooštrenih kriterijima i težih uvjeta za promjenu osobnog imena nisu ni riješena", kazali su u Odjela za opću upravu.

Naime, prema novom zakonu pooštreni su kriteriji i uvjeti za promjenu osobnog imena i prezimena, te tako osobe koje nakon razvoda žele vratiti svoje prezime to mogu jednostavno učiniti u roku od godinu dana, a ako to ne urade u predviđenom roku dužni su dostaviti mnogo više dokaza nego ranije.

"Također, prema novom zakonu, promjena osobnog imena se neće odobriti osobama kojima od posljednje promjene osobnog imena nije proteklo više od pet godina otkako je posljednja promjena upisana u matične knjige", objasnili su nadležnom odjelu.

Dodaju da su 2017. godine zaprimili i riješili 118 zahtjeva, a 2018.121 zahtjev za promjenu imena, te da su neki od razloga zašto građani mijenjaju imena jednostavnija uporaba imena i prezimena u inozemstvu.

"Ponekad građani žele promijeniti ime ili prezime radi usklađivanja podataka u matičnim knjigama s podacima o osobnom imenu koji su evidentirani na kartonima osobnih iskaznica u policiji", rekli su u nadležnom odjelu.

Navode da se rijetko događa da zahtjev podnesu roditelji koji žele promijeniti ime djeteta, jer su se naknadno odlučili za neko drugo ime.

"Ne tako često dobivamo zahtjeve punoljetnih osoba koje žele promijeniti osobno ime, navodeći kako promjenu traže iz osobnih razloga", kazali su u ovom odjelu.

Ističu da je nekolicina zahtjeva za promjenu prezimena podnesena jer građani nakon razvoda žele vratiti prezime koje su nosili prije braka.

Filip T. kaže kako je svoje ime promijenio jer mu se nije sviđalo ono koje su mu roditelji po rođenju dali.

"Nikad mi se nije sviđalo ime koje su mi roditelji dali jer je bilo staromodno. Sam sam odabrao ime Filip, jer smatram da ono predstavlja naš identitet i stvara prvu impresiju o nama", kazao je on.

Dnevnik.ba

17. travanj 2024 12:14