StoryEditor

Virus ušao u splitski Dom za starije i nemoćne, u tijeku evakuacija štićenika

Piše D  /  07.04.2020., 11:04h

Nažalost, dogodilo se ono što se pod svaku cijenu željelo izbjeći. Zaraza koronavirusom je "ušla" u Dom za starije i nemoćne u Vukovarskoj ulici u Splitu, u kojemu boravi veliki broj štićenika. U tom objektu boravi 327 štićenika.

Prema informaciji koju nam je večeras u telefonskom razgovoru potvrdio i ministar zdravstva izv. prof. dr. sc. Vili Beroš, koronavirus se pojavio na drugom katu staračkog doma i za sada je na koronavirus pozitivno 10-tak štićenika doma.

- Radi se staračkom domu čiji je vlasnik država. Svi oni za koje se utvrdi kako su zaraženi koronavirusom ili koji su bili u kontaktu sa pozitivnim štićenicima doma, bit će izolirani i primljeni u KBC Split. Sve je pod kontrolom epidemiologa i prostor Doma u kojemu se pojavio koronavirus bit će dezinficiran, te će se poduzeti sve potrebne mjere koje se poduzimaju u ovakvim slučajevima. Nažalost dogodilo se u Splitu, ono što smo najmanje željeli, jer su starije skupine naših sugrađana najugroženije, rekao  je ministar Beroš.

Kako doznaje Slobodna Dalmacija, na drugom katu, na kojemu se pojavio koronavirus, boravi ukupno 50-tak korisnika Doma, a prema neslužbenoj informaciji na tom se katu nalaze polupokretni korisnici. Prvi kat je predviđen za pokretne korisnike, a treći za potpuno nepokretne.

O detaljima cjelokupne situacije htjeli smo upitati i Ivana Škaričića, ravnatelja Doma za starije i nemoćne Split, koji osim u Vukovarskoj ulici u Splitu, svoje kapacitete ima na splitskoj Zenti i na u Starom Gradu na otoku Hvaru. No, nažalost, ravnatelj Škaričić nije odgovarao na  pozive.

Istovremeno, prijevoz štićenika Doma za starije i nemoćne u splitski KBC na Križinama, koji je "Korona bolnica" trajat će najvjerojatnije cijelu noć, a točan broj primljenih u bolnicu nitko nam nije mogao potvrditi. Međutim, izvori nam kažu kako bi na Križine moglo biti primljeno 50-tak korisnika Doma.

- Morat ćemo isprazniti cijeli jedan bolnički odjel. Prema informacijama koje ja imam, radi se o 50-tak štićenika Doma. Morat ćemo ih primiti sve u bolnicu, jer se njihov kat u Domu mora upotpunosti očištiti i dezinficirati. Tek, tada ćemo moći, one koji nisu pozitivni na koronavirus vratiti u Dom u Vukovarskoj ulici, rekao je prof. dr. sc. Julije Meštrović, ravnatelj KBC-a Split.

Tko je unio virus u Dom za starije i nemoćne još se ne zna, a hoće li se "nultom pacijentu" u Domu uspjeti ući u trag, ostaje za vidjeti.

Ovo je prvi starački dom u Hrvatskoj u koji je ušao koronavirus. Epidemiolozi su se bojali upravo toga, Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo kazao je baš danas na press konferenciji Nacionalnog stožera: "Najvažnije je da dosad nismo imali prodora u staračke domove." Navečer su ga vijesti iz Splita, nažalost, demantirale...

 

Priopćenje Stožera civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije:

Zbog sumnje kako je dio korisnika Doma za starije i nemoćne Split u smještajnoj jedinici u Vukovarskoj ulici pozitivan na koronavirus, tijekom večeri pristupilo se izmještanju osoba smještenih na jednom katu Doma za starije i nemoćne. U međusobnoj koordinaciji KBC-a Split, NZJZ-a i uprave Doma za starije i nemoćne odlučeno je kako će isti biti smješteni u KBC-u Split na Križinama do konačne kliničke obrade i eventualne potvrde nalaza o broju zaraženih osoba na koronavirus. Više informacija o izmještanju korisnika Doma za starije i nemoćne iznijeti ćemo sutra (srijeda) 8.4.2020. na press konferenciji tijekom prijepodneva.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 18:27