StoryEditor

Virus opet buknuo u Sjevernoj Makedoniji: ‘Šale se da su novi Wuhan, čak 177 novozaraženih!‘

Piše D  /  06.06.2020., 09:06h

U posljednja 24 sata u Sjevernoj Makedoniji od korona virusa preminulo je dvoje ljudi, a čak je 177 novozaraženih.

Preminule osobe su iz glavnog grada Skoplja i Kumanova, grada na sjeveru zemlje, u blizini granice sa Srbijom i Kosovom.

Od 177 novozaraženih, njih je 105 iz Skoplja, priopćilo je Ministarstvo zdravlja Sjeverne Makedonije.

U toj je zemlji posljednjih dana došlo do drastičnog pogoršanja s pandemijom korona virusa pa je ponovo uvedeno ograničeno kretanje građana. U određenim regijama jučer je uveden policijski sat do ponedjeljka do 5 sati.

U Sjevernoj Makedoniji dosad je COVIDOM-19 zaraženo 2790 ljudi, a 149 ih je preminulo, govore posljednje statistike.

Epidemiološka situacija u zemlji zabrinula je i Bugarsku koja je uvela dvotjednu karantenu za sve koji dolaze iz Sjeverne Makedonije.

Ministar zdravlja Sjeverne Makedonije Venko Filipçe izjavio je jučer da u njegovoj zemlji nesumnjivo postoji drugi val epidemije korona virusa, ali da sam virus značajno slabi.

Filipçe je na online konferenciji za novinare rekao da analize simptoma u posljednjih tjedan dana pokazuju da ima ogroman broj slučajeva koji su asimptomatski sa slabim simptomima, i to blizu 90 posto.

- Ovo uopće ne znači da virus nije opasan. Svjedoci smo i sada ima pacijenaata s teškom kliničkom slikom. Virus je tu, širi se i nepoštivanje mjera će samo značiti produljavanje krize - poručio je Filipçe.

Kako je istaknuo, novi val širenja virusa je rezultat nepoštovanja mjera i okupljanja te proslava oko 24. i 25. svibnja i nekoliko dana ranije.

Ministar zdravlja Sjeverne Makedonije je dodao da se, iako je broj novozaraženih visok, virus širi u okvirima već poznatih žarišta ili kod osoba koje su već bile u izolaciji, ali i da ima i slučajnog širenja, što je dokaz da virus postoji.

- Povećan broj zaraženih, može se reći da je to bilo očekivano, zbog načina testiranna koji smo primijenili prethodnih dana. Danas imamo najveći broj testova u 24 sata, tako da se ovim poznatim skupinama vrlo rano identificiraju nosioci. Zato mislimo da će novi val kratko trajati, ali ostajemo jako pažljivi i oprezni - poručio je Filipçe, prenose 24sata.

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 15:47