StoryEditor

Violeta uvodi automatizaciju kako bi radnike oslobodila “dosadnih manualnih poslova”

Piše D  /  05.12.2019., 10:12h

“U Makedoniji još nije završena privatizacija poljoprivrednog zemljišta, a to znači da se ne može investirati. Mi danas imamo menadžere, ali nemamo agronome, tražimo ih čak u Južnoj Africi jer se nitko ne javlja za oglas čak ni za plaću od 3.000 eura. Brojao sam na putovanjima, u svakom avionu 30 do 40 mladih ode i nikada se ne vrate”, rekao je Janevski.

Kako prenosi Blic, vlasnik kompanije “Violeta”, Petar Ćorluka istaknuo je da je važno dugoročno gledati. U tom kontekstu, njegova kompanija uvodi automatizaciju kako bi radnike oslobodila “dosadnih manualnih poslova”. Rekao je da ulažu u poslovni ambijent i da su radnici motivirani ako znaju da kompanija planira širenje i investicije. Dodaje da pomažu školama te da zapošljavaju i pripravnike.

Aleksandar Marković, generalni direktor Metalac grupe, kazao je da se ta tvrtka trudi zadržati radnike. Jedan od načina je to što svake godine podijele 100.000 eura zaposlenima koji dobiju djecu.

“Trebalo bi napraviti analizu o tome tko su ljudi koji traže posao po dvije godine i ne mogu ga naći jer mi imamo problem s pronalaženjem operatera za CNC stroj, zavarivača… Kad bismo dobili posao da nam treba nekoliko tisuća zavarivača, ne bismo ga mogli prihvatiti”, rekao je Marković.

CEO kompanija Vip mobile i A1 Slovenija, Dejan Turk, naveo je da je ta tvrtka u posljednje vrijeme privukla dosta radne snage, no da oni imaju drugu vrstu problema. Kaže da uz porez od 60 do 70 posto s plaćom u iznosu od 4.000 eura mnogi traže priliku u zemljama Europske unije jer im je ta opcija isplativija, piše Blic.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 04:20