StoryEditor

Vinko Puljić: Suradnja s Hrvatskom je ohrabrenje za Hrvate u BiH da nisu ostavljeni

Piše D  /  25.09.2019., 08:09h

"Mi živimo na prostoru uz granicu sa Srbijom i BiH i želimo povezati Hrvate na tim prostorima. Želimo dobru suradnju s našim susjedima i stvarati prijateljstva", rekao je župan Galić te dodao kako je s tim u vezi bitna suradnja s Vrhbosanskom nadbiskupijom. 

Vrhbosanski nadbiskup, kardinal Vino Puljić je rekao kako svojim posjetom dvjema slavonskim županijama želi produbiti odnose koji su u prošlosti formalizirani ugovorom o prekograničnoj suradnji. 

"Želimo taj dogovor nastaviti, ali sada moramo dogovoriti i sastanak s novim ministrom zaduženim u hrvatskoj Vladi za prekograničnu suradnju. Za nas je to jedno ohrabrenje u BiH da nismo ostavljeni na milost i nemilost zbivanjima, kako u materijalnom, tako i psihičkom osjećaju da smo jedan narod iako živimo u dvije države", izjavio je novinarima nakon razgovora sa županom kardinal Puljić. 

U vezi s problemom izbjeglica, vrhbosanski nadbiskup je ocijenio da Europa i svijet ne čine ništa kako bi uklonili uzroke migracija. 

"To znači da uklone rat i siromaštvo i pomognu ljudima da mogu živjeti na svojoj grudi. To je jedan veliki propust i grijeh moćnika ovoga svijeta", istaknuo je kardinal i dodao kako posebne osjećaje gaji prema izbjeglicama koje su žrtve rata. Po njegovim riječima, ima i onih trećih koji "imaju strategiju koja je vrlo delikatna".  

Kardinal Puljić je rekao i kako duboko cijeni ulogu medija u društvu te kako je "prevažno da mediji vole istinu". 

"Ono što mene duboko boli je da se često prenose krive stvari, a nikada nisam čuo da je netko ponudio ispriku za to. Od medija očekujem taj pošten stav bez obzira na to bili crkveni ili sekularni. Svi moramo služiti društvu", poručio je.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 04:39