StoryEditor

Vilić: Graničari ulažu nadljudske napore, ali su bez podrške

Piše D  /  06.07.2020., 08:07h

Prethodnih dana ponovo se aktualizirala priča o kontakt točki za suradnju BiH s Europskom policijskom službom (EUROPOL) nakon što je zamjenik ministra sigurnosti Nedeljko Jović tražio njeno izmještanje iz Direkcije za koordinaciju policijskih tijela u Ministarstvo sigurnosti BiH. Direktor Direkcije Mirsad Vilić je za Dnevni avaz govorio o tome, ali i problemu ilegalnih migranata.

Značajni rezultati

Vilić kaže da je poslao dopis svim relevantnim institucijama i policijskim agencijama o instrukciji Ministarstva sigurnosti BiH, koja ne može biti usvojena.

- Izmještanjem, odnosno implementacijom Instrukcije Ministarstva sigurnosti BiH u vezi s kontakt točkom iz Aneksa II Sporazuma o operativnoj i strateškoj suradnji BiH i EUROPOL-a došlo bi do razdvajanja kanala za međunarodnu suradnju s INTERPOL-om i EUROPOL-om. Navedeno rješenje je u suprotnosti sa Smjernicama za jedinstvenu kontakt točku (SPOC) za međunarodnu razmjenu informacija koje su dio EU nasljeđa i obveza BiH u pridruživanju EU. Prema ovim smjernicama EU, svi kanali za međunarodnu razmjenu informacija, INTERPOL, EUROPOL, SELEC, policijski oficiri za vezu, moraju biti smješteni na jednom mjestu. Osim toga, razdvajanje kanala za međunarodnu suradnju je u suprotnosti s najboljim praksama EU u oblasti međunarodne operativne policijske suradnje - kaže Vilić. Dodaje da su zakonske regulative jasne.

- Osim toga, izmještanjem kontakt točke za suradnju s EUROPOL-om došlo bi do zastoja u do sada uspostavljenoj uspješnoj suradnji između nadležnih tijela u BiH s EUROPOL-om. Koordinirali smo i operativne akcije u organizaciji EUROPOL-a, a u kojima su sudjelovala nadležna tijela u BiH. Tijekom ovih aktivnosti ostvareni su značajni rezultati u borbi protiv svih oblika organiziranog kriminala - kazao je Vilić.

Pritisak migranata

Osvrnuo se i na manjak službenika u Graničnoj policiji BiH, koja je pod konstantnim pritiskom od ulazaka ilegalnih migranata u BiH. A Direkcija za koordinaciju policijskih tijela ponudila je svoju pomoć.

- U prvih šest mjeseci 2020. godine, kao ispomoć Graničnoj policiji BiH, angažirano je ukupno 135 policijskih službenika Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH i 75 policijskih službenika Državne agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA). Od početka godine do danas pripadnici GPBiH spriječili su više od 5.300 osoba u ilegalnom prelasku državne granice. Nažalost, Granična policija BiH konstantno je u manjku kad je riječ o kadrovskim i materijalno-tehničkim kapacitetima, što otežava rad policijskih službenika koji se nadljudskim naporima bore kako bi se adekvatno zaštitila državna granica - zaključuje Vilić.

Bespotrebno trošenje

- Stav Direkcije je da nacionalna kontakt točka za suradnju s EUROPOL-om treba i mora ostati, kako organizacijski tako i lokacijski, u Sektoru za međunarodnu operativnu policijsku suradnju Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, gdje su smješteni i drugi kanali za razmjenu informacija. Ovakvim rješenjem izbjeglo bi se i nepotrebno trošenje financijskih sredstava koja bi bila utrošena za formiranje neke nove kontakt točke izvan Direkcije - rekao je Vilić.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 09:12