MOSTAR, 30. rujna (FENA) — Vikend u Mostaru poДЌeo je u duhu devete umjetnosti. Ljubitelji stripa i ove su godine stigli u velikom broju na manifestaciju ”Mostarski strip vikend” kako bi zajedno s autorima uЕѕivali u izloЕѕbi radova gostujuД‡ih autora, ali isto tako u crtanju, druЕѕenju s maskotom festivala, nagraД‘ivanju najsretnijih posjetitelja, berzi stripova i LP ploДЌa. (Foto FENA/Mario Obrdalj)MARIO OBRDALJ -
StoryEditor
Mostarski strip vikend

Vikend u Mostaru započeo u duhu stripa, okupljen dosad najveći broj autora

Piše fena  /  30.09.2023., 16:22h

Vikend u Mostaru počeo je u duhu devete umjetnosti. Ljubitelji stripa i ove su godine stigli u velikom broju na manifestaciju "Mostarski strip vikend" kako bi zajedno s autorima uživali u izložbi radova gostujućih autora, ali isto tako u crtanju, druženju s maskotom festivala, nagrađivanju najsretnijih posjetitelja, berzi stripova i LP ploča.

 

Udruga ljubitelja stripa iz Mostara "MoStrip", koja već osmi put organizira ovaj festival, najavila je tijekom dvodnevne manifestacije i brojne druge zanimljivosti, među kojima i radionicu za djecu koju će voditi Midhat Kapetanović Mido.

Manifestaciju je u prostorijama Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače u Mostaru svečano otvorio veleposlanik Italije Marco Di Ruzza, kazavši da Mostrip kao festival progresivno raste i ide izvan granica BiH.

- Veleposlanstvo Italije u Sarajevu dugoročni je partner ovog festivala. Odnosi između Italije i BiH su veoma jaki i dinamični, a kultura stripa je jedan most koji dodatno povezuje ove dvije države. Svjesni smo i jako ponosni što je talijanski strip jako priznat i poznat, ne samo u BiH, nego i na području Balkana – rekao je veleposlanik, prisjetivši se da je prije dvije godine u Mostaru proslavljeno 60 godina Zagora.

On smatra da strip nije samo za djecu te da je to umjetnost koja veže filmografiju, dizajn, pismo i razne druge vidove umjetnosti.

Predsjednik Udruge MoStrip i organizator Dubravko Šimić izrazio je zadovoljstvo što na ovogodišnjem festivalu sudjeluje najveći broj gostiju, odnosno 27 autora.

- Posebno smo zadovoljni što imamo tri autora iz Nizozemske koji prvi put dolaze u naš grad, šest gostiju iz Italije, a također i goste iz Njemačke, Srbije, Crne Gore, BiH itd. Iznenađenje ove godine je da će šef misije OESS-a u Bosni i Hercegovini Brian Aggler biti prisutan na crtanju, jer je i sam autor stripova – otkrio je Šimić.

Šef misije OESS-a u Bosni i Hercegovini Brian Aggler potvrdio je zadovoljstvo sudjelovanjem na festivalu, rekavši da je ove godine došao, ne samo kao diplomat, nego i kao ljubitelj ove fantastične umjetnosti koju je uvijek zanimljivo vidjeti u Mostaru.

Umjetnik Midhat Kapetanović Mido koji će voditi radionicu za djecu naglasio je da mostarski festival raste iz godine u godinu te da je lijepo vidjeti kako ovakvi festivali građanima primiču, ne samo distributerski i komercijalni dio stripa, nego cijelu priču.

- Ovdje ljudi imaju kontakt s ilustratorima, piscima, distributerima, profesionalcima iz strip industrije koja je prije svega komercijalna industrija, ali i literarna forma. Mnogoj djeci i mladim ljudima strip je prvi kontakt kad je u pitanju čitanje i prva veza s pisanom riječju. Strip je jako divan način da se u djeci usadi u ranim godinama ljubav prema pisanoj riječju i prema likovnom izražavanju – zaključio je on.

Tijekom dvodnevnog festivala, Grad na Neretvi posjetit će umjetnici iz svijeta stripa, kao što je Milorad Vicanović Maza, Walter Venturi, Lana Šator, Stefano Bidetti, Kenan Halilović, Alessandro Piccinelli, Midhat Kapetanović, Lejla Mustafić, Zdravko Cvjetković, Sarah Burrini, Marko Dješka, Besir Maglić, Giorgio Pontrelli, Matija Pisačić, Eric Heuvel, Jovan Ukropina, Senad Mavrić, Mauro Laurenti, Tihomir Tikulin Tico, Filip Andronik, Tiziana Vacca, Milan Drča Munch, Aart Cornelissen, Stefano Andreucci,Yuri Landman, Štef Bartolić i Brian Aggeler.

Kao i svih prethodnih godina, gosti festivala i ovaj će put uraditi plakate s motivom grada Mostara čime će još jednom staviti ovaj grad, ali i Bosnu i Hercegovinu na mapu strip događanja u svijetu.

Dnevnik.ba

27. travanj 2024 16:36