StoryEditor

Vijećnici OV Novo Sarajevo sebi povećali paušal na 600 maraka

Piše D  /  05.03.2019., 05:03h

Paušali vijećnicima te naknade članovima komisija Općinskog vijeća (OV) Novo Sarajevo povećani su na posljednjoj sjednici.

Tako će vijećnici koji su do sada primali 532 KM paušala ubuduće dobivati 600 KM. Ovo povećanje inicirala je Komisija za izbor, imenovanja i javna priznanja, čiji je predsjednik Hamid Bahto, a članovi su Enver Tunović, Enes Kulović, Barbara Peleš-Stroil, Edin Rovčanin, Snežana Omukić i Zuhmed Džaka, piše Dnevni avaz.

Zamjenik predsjedavajućeg novosarajevskog OV Edin Rovčanin kazao nam je da je on, zajedno s Komisijom, poslao upit načelniku Nedžadu Koldži kako bi saznali jesu li potrebna dodatna financijska sredstva te hoće li će povećanjem paušala oštetiti proračun.

- Prema onome što smo saznali od njega, neće biti potreban dodatni novac jer je proračunom već planirano povećanje. Dakle, ovo je odluka koja prati proračun. Sredstva su već izdvojena i načelnik je planirao da takva odluka dođe na Vijeće – rekao je Rovčanin.

Protiv i suzdržani su bili samo vijećnici Naše stranke, ali kada je odluka usvojena, ni oni se nisu odrekli novca. To nam je potvrdio i samostalni vijećnik Srđan Srdić, koji je rekao da je spreman odreći se paušala ukoliko se odreknu i vijećnici Naše stranke.

S druge strane, šef Kluba Naše stranke Robert Pleše kazao je da, iako se ne slažu s povećanjem paušala, ipak se neće odreći tog novca.

- Novac ćemo usmjeriti u druge svrhe. Detalje ćemo dogovoriti na sjednici Kluba vijećnika. Novac će, vjerojatno, ići nekoj od humanitarnih organizacija, poput Crvenog križa, za liječenje djece, pomoć javnim kuhinjama – rekao je Pleše.

Dnevnik.ba

15. travanj 2024 10:02