Article_Top_970x250

Vijeće za tisak: MUP i Tužiteljstvo HNŽ-a moraju procesuirati osobu koja je prijetila Gloriji Lujanović

stop govoru mržnje

Vijeće za tisak: MUP i Tužiteljstvo HNŽ-a moraju procesuirati osobu koja je prijetila Gloriji Lujanović

kol 22, 2018
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Ljiljana Zurovac, direktorica Vijeća za tisak i online medije

Upravni odbor Vijeća za tisak u BiH, samoregulacijskog tijela za tiskane i online medije, sa zabrinutošću konstatira da se trend napada na novinare s ciljem njihovog ušutkivanja, nastavlja.

Vijeće najoštrije osuđuje prijetnje i govor mržnje koji su upućeni novinarki portala Dnevnik.ba, Gloriji Lujanović, povodom njenog izvještavanja o kampovima i zločinima mudžahedina u Središnjoj Bosni tokom rata u BiH devedesetih, nazivajući je „ustaškom kurvom“ i pozivajući da joj netko „usta razvali“.

“Internetski prostor je u BiH slobodan i otvoren za slobodno izražavanje, razmjenjivanje kritičkog mišljenja i upućivanja konstruktivne kritike, i kao takav treba biti zaštićen. Zloupotreba slobode izražavanja radi širenja mržnje, upućivanja prijetnji i zastrašivanja, kao u ovome slučaju, kaznena su djela i tretiraju se po bh. krivičnim zakonima. Osobe koje pod nadimcima postavljaju ovakve kriminalne sadržaje treba da znaju da nisu nevidljive i da se njihov identitet lako može otkriti, te da mogu biti procesuirani u skladu sa odredbama krivičnih zakona u BiH”, priopćeno je iz Vijeća za tisak.         

Pokušajem zastrašivanja mlade novinarke Glorije Lujanović, dodaje se, nastoji se zaustaviti njeno profesionalno djelovanje. 

“Profesionalna je obaveza novinara da izvještavaju građane o svemu što je u javnom interesu, i nitko ne smije nikakvim, a pogotovu ne metodama prijetnji i zastrašivanja sprječavati i ucjenjivati novinare da to čine. Ako je netko nezadovoljan novinarskim izvještavanjem, smatra ga pogrešnim ili netočnim, postoje legitimne metode reagiranja, koje su svim građanima i institucijama na raspolaganju. Slanje demantija, ispravki pogrešnih navoda, novih informacija i činjenica Vijeću za tisak i online medije ili Regulatornoj agenciji za komunikacije, legitimni su načini reagiranja. Za slučajeve klevete otvorena je mogućnost podizanja tužbe za klevetu po Zakonu o zaštiti od klevete. Prijetnje, huškačka retorika i zastrašivanje su krivična djela i za svaku su osudu”, stoji u priopćenju.

Štiteći demokratsko pravo novinara da slobodno izvještavaju u interesu javnosti, Upravni odbor Vijeća za tisak i online medije, poziva MUP i Tužiteljstvo Hercegovačko-neretvanske županije da učine sve kako bi osoba koja je uputila brutalne prijetnje novinarki Gloriji Lujanović, bila privedena i procesuirana. 

Također, Vijeće za tisak i online medije ohrabruje kolege novinare da prijavljuju svaku vrstu prijetnji i pokušaja zaustavljanja njihovog slobodnog obavljanja profesionalnih zadataka.

Dnevnik.ba