StoryEditor
umjetna inteligencija

Vijeće sigurnosti UN-a raspravljalo o umjetnoj inteligenciji: ‘Moramo nešto poduzeti jer AI ne poznaje granice‘

Piše desk  /  19.07.2023., 09:21h

Vijeće sigurnosti UN-a održalo je u utorak prvu sjednicu o umjetnoj inteligenciji (AI), nakon što je Velika Britanija pozvala na međunarodni dijalog o njezinu utjecaju na globalni mir i sigurnost.

Kineski predstavnik poručio je na sjednici da tehnologija ne smije postati "mač s dvije oštrice", dok su američki dužnosnici upozorili na mogućnost korištenja umjetne inteligencije kao sredstva cenzure i represije. 

Britanski ministar vanjskih poslova James Cleverly, koji je predsjedao sastankom s obzirom da Britanija predsjeda u srpnju Vijećem sigurnosti UN-a, rekao je da će umjetna inteligencija "iz temelja promijeniti svaki aspekt ljudskog života", prenosi Reuters.

"Hitno moramo oblikovati globalno upravljanje AI-em jer umjetna inteligencija ne poznaje granice", poručio je Cleverly nakon što je rekao da AI može pomoći u rješavanju klimatskih promjena i potaknuti gospodarstva. No također je upozorio da ta tehnologija potiče dezinformacije i da bi mogla pomoći državnim i nedržavnim akterima u potrazi za oružjem.

Petnaestočlanom Vijeću sigurnosti obratili su se i glavni tajnik UN-a Antonio Guterres, suosnivač AI startupa "Anthropic" Jack Clark, kao i profesor Zeng Ji iz kinesko-britanskog istraživačkog centra za AI etiku i upravljanje. 

Guterres je ocijenio da i vojna i civilna upotreba umjetne inteligencije može imati ozbiljne posljedice za globalni mir i sigurnost. 

Podržao je prijedloge pojedinih zemalja da se unutar UN-a formira novo tijelo koje bi se bavilo upravljanjem umjetnom inteligencijom. 

Kineski veleposlanik pri UN-u Zhang Jun opisao je umjetnu inteligenciju kao "mač s dvije oštrice", dodajući da Peking smatra da bi UN trebao igrati središnju ulogu u koordinaciji umjetne inteligencije i uspostavi načela upravljanja tehnologijom. 

Zamjenik američkog veleposlanika pri UN-u Jeffrey DeLaurentis također je istaknuo potrebu zajedničkog pristupa AI-u i drugim naprednim tehnologijama u razvoju kako bi se spriječili  rizici za ljudska prava koji prijete potkopavanju mira i sigurnosti.

"Niti jedna država članica ne bi trebala koristiti umjetnu inteligenciju za cenzuru, ograničavanje i represiju nad ljudima", rekao je DeLaurentis. 

Rusija je pak postavila pitanje treba li vijeće, koje je zaduženo za održavanje međunarodnog mira i sigurnosti, raspravljati o umjetnoj inteligenciji.

"O tom je pitanju potrebna stručna rasprava koja može potrajati godinama i ta se rasprava već vodi na specijaliziranim platformama", rekao je zamjenik ruskog veleposlanika pri UN-u Dmitrij Poljanskij.

Dnevnik.ba

20. veljača 2024 16:11