StoryEditor
rat izraele i hamasa

Vijeće sigurnosti UN-a ponovo odgodilo glasanje o rezoluciji o Gazi

Piše fena  /  22.12.2023., 09:26h

Diplomati u Vijeća sigurnosti UN-a odgodile su do petka glasanje o rezoluciji o povećanju humanitarne pomoći u Gazi, a u Egiptu je održana još jedna runda pregovora kako bi se zaraćeni Izrael i Hamas dogovorili o novom primirju kako bi taoci mogli biti oslobođeni.

Glasanje u UN-u je odgođeno uprkos tome što su Sjedinjene Države saopćile da sada mogu podržati izmijenjeni prijedlog koji bi zahtijevao da Izrael i Hamas dozvole korištenje "svih dostupnih ruta" za humanitarne isporuke.

Čak i dok su diplomatski napori nastavljeni, borbe u pojasu Gaze su se intenzivirale izraelskim bombardiranjem na sjeveru i jugu palestinske teritorije duge 41 kilometar i Hamasovim ispaljivanjem raketa na izraelsku komercijalnu prijestolnicu Tel Aviv, priopćili su dužnosnici.

Irački Kataeb Hezbollah, koji potiče od Islamskog otpora u Iraku, u priopćenju na Telegramu preuzeo je odgovornost za napad na izraelski Eilat. Iz Izraela nije bilo komentara.

Četrnaest Palestinaca ubile su izraelske snage u tri odvojena napada u četvrtak u sjevernom, središnjem i južnom pojasu Gaze, priopćili su medicinari. Hamasovi mediji navode da je direktor policijske stanice u Khan Younisu, koga je imenovao Hamas, ubijen skupa s članovima svoje obitelji u napadu na njihovu kuću.

Izraelski zračni napad uništio je kuću dr. Munira Al-Bursha, direktora ministarstva zdravstva Gaze, priopćili su medicinari. Bursh je ranjen, a jedna od njegovih kćeri je ubijena, navode medicinari.

Izraelska vlada pod premijerom Benjaminom Netanyahuom kaže da želi iskorijeniti Hamas, islamističku grupu koja je 7. listopada poslala borce preko granice iz Gaze u južni Izrael, uzimajući oko 240 talaca i ubijajući 1.200 ljudi.

Veliki broj pogibija od oko 20.000 ljudi o kome je izvijestilo ministarstvo zdravljstva Gaze tokom izraelske kampanje vojne odmazde izazvao je, međutim, sve veću međunarodnu osudu.

Izraelska vojska je izrazila žaljenje zbog pogibija civila, ali je okrivila Hamas koga podržava Iran za djelovanje u gusto naseljenim područjima ili korištenje civila kao živog štita, što grupa negira.

Za novinare je prvih deset tjedana rata bilo najsmrtonosnijih zabilježenih, navodi se u izvještaju Komiteta za zaštitu novinara (CPJ) sa sjedištem u SAD-u. Većina ubijenih novinara i medijskih radnika - 61 od 68 - bili su Palestinci, navodi se.

Pregovori su nastavljeni u četvrtak kako bi se pokušao izbjeći američki veto na rezoluciju Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, koju su izradili Ujedinjeni Arapski Emirati, a kojom bi se zahtijevalo da Izrael i Hamas dozvole "korištenje svih kopnenih, morskih i zračnih puteva do i širom cijele Gaze" za dostavu humanitarne pomoći. U četvrtak uveče u New Yorku, nakon tjedana razgovora i glasanja odgađanog danima, glasanje Vijeća sigurnosti ponovo je odgođeno do petka.

U izvještaju tijela koje ima podršku UN-a navodi se da se cjelokupno stanovništvo Gaze suočava s kriznim nivoom gladi. Rizik od gladi raste svakim danom, navodi se u Integriranoj klasifikaciji faza sigurnosti hrane, prenosi Reuters.

Dnevnik.ba

02. svibanj 2024 11:14