StoryEditor

Vijeće sigurnosti održalo sastanak iza zatvorenih vrata, Guterres komentirao stanje na Kosovu

Piše D  /  15.12.2018., 10:12h

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić optužio je u petak navečer Sjedinjene Države, Veliku Britaniju i Njemačku da su sponzori formiranja vojske Kosova i rekao kako je zbog kosovske odluke o uspostavi vojske Srbija zatražila hitnu sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a.

Nakon sastanka VS-a iza zatvorenih vrata, diplomati su kazali da je Rusija zatražila da se sljedeći tjedan održi javna sjednica Vijeća sigurnosti. Njoj može prisustvovati i Vučić, rekao je jedan diplomat koji je dodao da europske zemlje nisu sklone održavanju javne sjednice.

U priopćenju, Antonio Guterres rekao je da je ‘sa zabrinutošću primio na znanje‘ odluku Kosova o formiranju vojske.

‘Rezolucija 1244 iz 1999. jedini je legalni okvir za međunarodnu sigurnosnu nazočnost na Kosovu, a KFOR ima ulogu zajamčiti u toj zemlji sigurno okruženje‘, podsjetio je.

‘Posljedično, svako ograničavanje odgovornosti KFOR-a u ispunjavanju njegove uloge u domeni sigurnosti nespojivo je s tom rezolucijom‘, upozorio je Guterres.

Glavni tajnik je pozvao sve strane na suzdržanost i na izbjegavanje akcija koje bi mogle povećati napetosti i izazvati novo nazadovanje u dijalogu čiji je cilj normalizacija odnosa Beograda i Prištine.

Vučić je u petak na izvanrednoj konferenciji za novinare kazao da je ‘poslije mnogo godina prijetnji, danas na ilegalan, protupravni način, službeno formirana vojska Kosova, a iza toga stoje Sjedinjene Države, Velika Britanija i Njemačka‘.

Kosovski parlament prije toga usvojio je zakone kojima započinje transformaciju Kosovskih sigurnosnih snaga u vojsku Kosova.

Dnevnik.ba

27. travanj 2024 00:05