Article_Top_970x250

Vijeće ministara opet nije deblokiralo novac MMF-a, čekaju dogovor Čovića i Izetbegovića

ništa od dogovora

Vijeće ministara opet nije deblokiralo novac MMF-a, čekaju dogovor Čovića i Izetbegovića

svibnja 21, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Arhiva

Vijeće ministara BiH je na jutrošnjoj sjednici ponovo propustilo donijeti odluku o deblokiranju sredstava MMF-a od 330 milijuna eura koja se nalaze na računu Centralne banke BiH, saznaje Klix.ba. Ovo je treći put da u Vijeću ministara po ovom pitanju ne dolazi do dogovora.

Kako saznaje Klix, ponovo nije usvojena odluka na koju čeka Centralna banka BiH, a tiče se rasporeda sredstava instrumenata za brzo financiranje (RFI). To znači da će sredstva MMF-a koja su na računu Centralne banke i dalje biti blokirana.

Treba podsjetiti da bošnjački ministri u Vijeću ministara BiH u više navrata nisu prihvatili da županije budu subjekti u raspodjeli ovog novca.

Izvori iz Vijeća ministara su kazali kako je odlučeno da se dogovore lideri SDA i HDZ-a, Bakir Izetbegović i Dragan Čović, te da onda po ovom pitanju zasjeda Vijeće ministara BiH.

Izetbegović je sinoć nakon susreta s Čovićem u rezidenciji ambasadora Sjedinjenih Američkih Država Erica Nelsona izjavio da s Čovićem još nisu riješeni trenutni problemi poput blokade aranžmana MMF-a.

"Još uvijek je sve tvrdo, insistiramo na tome da se mora poštovati Ustav. Ne može Vijeće ministara narediti Federaciji kako će izvršiti unutarnju distribuciju novca. Federacija to može potpuno ignorirati, što god Bevanda potpiše", kazao je predsjednik SDA.

"Imate Vijeće ministara. Resorni ministar ima obavezu da predloži nešto, on to predloži, bošnjačka strana to odbije. Zovite to kako god hoćete. Po zakonu, po Ustavu iz resora financija dolaze prijedlozi za MMF. Naročito nakon što smo te stvari dogovorili i izašli pred medije... Mislim da smo se sve dogovorili i da je to trebalo pretočiti u djelo. Imamo različite pokrete", kazao je jučer Čović.

Dnenvik.ba