StoryEditor

Vijeće ministara nije usvojilo Odluku o privremenom financiranju

Piše D  /  05.03.2020., 05:03h

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine danas na sjednici nije usvojilo Odluku o privremenom financiranju institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obveza BiH za period od travnja do lipnja 2020. godine koju je predložilo Ministarstvo financija i trezora.

Kako je priopćeno iz Vijeća ministara nije postignut konsenzus u vezi s tim pitanjem što je potrebno osigurati u skladu s članom 18. stavom 2. Zakona o Vijeću ministara BiH, a uz obvezu da se u ovom slučaju primjeni član 18. stav 3. ovog zakona.

Državne institucije trenutno se financiraju na osnovu tromjesečne Odluke o privremenom financiranju koja ističe 31. ožujka.

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija (SNSD) je 21. veljače najavio da bi Ministarstvo financija i trezora trebalo do kraja veljače predložiti prvu verziju proračuna za 2020. godinu, ali do danas ga Vijeće ministara nije razmatralo, prenosi Fena.

Tada je kazao da će procedura donošenja tog važnog financijskog akta biti ispoštovana na način kako je to propisano zakonskim aktima. Prijedlog proračuna, prema proceduri, domovima Parlamentarne skupštine BiH na usvajanje predlaže Predsjedništvo BiH.

Financiranje državnih institucija upitno je zbog nove blokade vlasti na državnom nivou koja je nastupila nakon odluke Ustavnog suda BiH kojom su određene odredbe Zakona o poljoprivrednom zemljištu Republike Srpske proglašene neustavnim, a te odredbe tretiraju državnu imovinu na što entiteti nemaju pravo.

Potom je uslijedila sjednica Narodne skupštine Republike Srpske kada su zastupnici zaključcima obvezali političke predstavnike RS-a u bh. institucijama da obustave donošenje bilo kakvih odluka u organima BiH do usvajanja zakona o prestanku mandata stranih sudaca i izboru domaćih sudaca u Ustavnom sudu BiH.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 23:30