StoryEditor

Vijeće ministara dvije godine koči korištenje mosta između BiH i Srbije

Piše D  /  23.07.2019., 11:07h

Trninić je rekao da se i dalje čeka na Vijeće ministara, iako je Uprava za neizravno oporezivanje /UIO/ BiH donijela odluke o financiranju izgradnje graničnog prijelaza bez kojeg ovaj most ne može biti stavljen u funkciju.

- Problem je nastao kada je ovom graničnom prijelazu dodijeljena prva kategorija, čime je i cijena povećana sa 11 na 14,5 milijuna KM. Zbog razlike od 3,5 milijuna KM, koje treba odobriti Vijeće ministara u proračunu, već dvije godine `Bratoljub` nije otvoren - rekao je Trninić za Večernje novosti.

U UNO su istaknuli da je sprovedena nostrifikacija projektne dokumentacije u BiH, pribavljeni svi dokumenti za dobijanje u posjed zemljišta gdje će biti građen granični prijelaz i pribavljene dozvole za gradnju, prenosi Srna.

- UNO je priveo kraju tendersku proceduru za izbor izvođača radova. Međutim, u ovom trenutku UNO ne može donijeti završnu odluku o izboru najpovoljnijeg ponuđača jer nemamo osigurana sva financijska sredstva - rekao je glasnogovornik UNO Ratko Kovačević.

On je pojasnio da trenutno imaju osiguranih 7,5 milijuna KM, a da je dodatnih 3,5 milijuna KM predviđeno u proračunu UNO za 2019. godinu, dok Vijeće ministara treba donijeti odluku i osigurati dodatnih 3,5 milijuna KM da bi bila zatvorena financijska konstrukcija.

Dvije godine su prošle od kada je završena izgradnja mosta "Bratoljub", koji povezuje Bratunac u Republici Srpskoj sa Ljubovijom u Srbiji.

Most, čiju je izgradnju financirala Srbija, nije pušten u upotrebu jer BiH nije sagradila granični prijelaz.

Dnevnik.ba

23. travanj 2024 17:38