StoryEditor

Vijeće ministara danas usvaja odluku o privremenom financiranju državnih institucija

Piše D  /  27.06.2019., 08:06h

S obzirom na to da nema nikakvih naznaka formiranja državne vlasti, proračun nikada nije ni usvojen i na državnom nivou sve funkcionira na privremenoj osnovi. Prethodna odluka o privremenom financiranju uskoro istječe, pa se u posljednje vrijeme postavljalo pitanje, što slijedi.

Ulje na vatru dodao je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, koji se prije dva dana žalio na neusvajanje budžeta, kazavši da ni on u ponedjeljak neće dobiti plaću.

Ipak, iz Vijeća ministara poručuju da "nema zime". Naime, postoji nekoliko mehanizama koji omogućavaju da državne institucije nesmetano rade i da se financiraju.

Tako će danas na sjednici Vijeće ministara vjerojatno usvojiti odluku o produženju privremenog financiranja za period do rujna.

U konačnici ako zakaže Vijeće ministara proračun se može usvojiti na prijedlog Predsjedništva, što potvrđuje Parlamentarna skupština BiH.

Ako se pak i desi da ne bude usvojena odluka o privremenom financiranju, Ustav BiH je predvidio zaštitu u slučaju ovakvih financijskih blokada države.

Naime, Član 8. Ustava pod poglavljem "financije" kaže:

"Parlamentarna skupština će svake godine, na prijedlog Predsjedništva, usvojiti proračun kojim se financiraju troškovi potrebni za izvršavanje nadležnosti institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza Bosne i Hercegovine. Ako se takav proračun ne usvoji blagovremeno, proračun za prethodnu godinu će biti korišten na privremenoj osnovi", piše Klix.ba.

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 05:50