StoryEditor

Vijeće ministara BiH danas o otvaranju bh. granica za strance

Piše D  /  21.05.2020., 09:05h

Prijedlog je to Ministarstva sigurnosti BiH, a ministar Fahrudin Radončić kazao je ranije da je BiH zatvaranje granica koordinirala s regijom i susjednim zemljama te da je od izuzetne važnosti da se otvore granice kako bi se moglo osigurati kretanje gospodarstvenika.

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija potvrdio je također ranije da će bh. granice biti otvorene od 1. lipnja i da će neki u zemlju moći da uđu i prije toga, a uvjet za to bit će da imaju potvrdu o negativnosti testa na virus SARS-COV-2 ovlaštene laboratorije, ne stariju od 48 sati, te pozivno pismo tvrtke u koju dolaze.

Među više od 100 točaka dnevnog reda današnje sjednice je i Prijedlog odluke o stavljanju van snage Odluke o postupanju institucija BiH u vezi s prijetnjom opasnosti po život i zdravlje zaposlenih uzrokovanih prisustvom virusa Covid-19.

Međutim, prema službenoj najavi sjednice danas nije predviđeno razmatranje proračuna bh. institucija i međunarodnih obaveza za ovu godinu. Predsjedništvo BiH vratilo je proračun Vijeću ministara BiH na doradu kako bi se on pripremio u skladu s novonastalom situacijom u vezi s pandemijom, a prema zaključku Predsjedništva BiH Vijeće ministara trebalo je do 31. ožujka dostaviti prijedlog novog proračuna.

Središnje izborno povjerenstvo BiH problematizira način financiranja izbora zbog činjenice da nije usvojen proračun te su jučer najavili da će sačekati odluku Vijeću ministara BiH o tome. Ako ne postoji  takva mogućnost, SIP  će odrediti datum održavanja izbora.

Tegeltija je ranije kazao da Vijeće ministara BiH ima mogućnost da donese potrebnu odluku o osiguranju sredstva za provođenje izbora, bez obzira na to što je trenutno na snazi Odluka o tromjesečnom privremenom financiranju.

Pred državnim ministra je i Informacija o izradi Priloga institucija u BiH za redovni godišnji izvještaj o BiH, Izvještaj o provedbi Akcijskog plana za realizaciju prioriteta iz Analitičkog izvještaja i Prilog institucija u BiH za redovni godišnji izvještaj o BiH što je predložila Direkcija za europske integracije kao i dopuna tih izvještaja za period od 1. prosinca 2019. do 7. veljače 2020. godine, ali i Izvještaj o realizaciji mjera iz Akcijskog plana za realizaciju prioriteta iz Analitičkog izvještaja Europske komisije.

Predviđeno je i razmatranje Nacrta odluke o ratifikaciji Sporazuma o investicijskom grantu između BiH i Europske investicijske banke, Koridor Vc - izgradnja dionica autoceste Zenica sjever-Žepče jug, poddionica 4: Ponirak-Donja Gračanica, dio I: Ponirak-Vraca (izlaz iz tunela Zenica). Na dnevnom redu je i nekoliko izvještaja o radu državnih institucija za prošlu godinu i programi rada bh. institucija za 2020. godinu, prenosi FENA.

Dnevnik.ba

15. travanj 2024 05:24